Canicula a deschis punctele de prim ajutor şi în Reşiţa!
Temperaturile ridicate și disconfortul termic nu au reușit însă să-i țină în casă pe reșițenii care s-au plimbat prin Centrul Civic al Municipiului Reșița chiar și la orele prânzului, atunci când meteorologii nu recomandă acest lucru. Oamenii sunt nemulțumiți de locația în care a fost amplasat punctul de prim-ajutor din centrul orașului.
Articol editat de Daiana Rosca, 29 iunie 2017, 15:57
Temperaturile ridicate și disconfortul termic nu au reușit însă să-i țină în casă pe reșițenii care s-au plimbat prin Centrul Civic al Municipiului Reșița chiar și la orele prânzului, atunci când meteorologii nu recomandă acest lucru. Oamenii sunt nemulțumiți de locația în care a fost amplasat punctul de prim-ajutor din centrul orașului.
,,Ar fi fost mai bine dacă era amplasat unde era și anul trecut, nu aici în spate la Sala Polivalentă. Oamenii nu prea trec pe aici”
,,Nu consider necesar să intru acolo, dacă va fi nevoie mă voi duce. Dar am la mine apa rece, pălărie pe cap. Este un gest frumos al Primăriei dar nu pentru mine. De obicei nu ies afară la ora asta, dar acum am prelungit sesiunea de cumpărături, trebuie să mai și mâncăm, ce să facem”
Punctele de prim-ajutor sunt dotate cu instalaţie de climatizare, dozatoare cu apă rece şi paturi, iar asistenţa medicală este asigurată de personalul specializat din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei Municipiului Reşiţa.
În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide ( între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. În această perioadă, medicii recomandă consumul alimentelor proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile.
Nu trebuie consumat alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
Aerul condiţionat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.
Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere, din fibre naturale, de culori deschise. Persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca, în aceste perioade de caniculă, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente. Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.
În cazul copiilor aflaţi în tabără, medicii recomandă ca alimentele să respecte riguros normele de igienă şi să fie proaspete, iar însoţitorii să aibă grijă de hidratarea corespunzătoare a copiilor. În timpul zilei, copiii vor fi supravegheaţi, iar locurile de joacă trebuie amplasate la umbră. De asemenea, scăldatul, acolo unde este cazul, va fi făcut sub absoluta supraveghere a însoţitorului. De asemenea, recomandăm agenţilor economici să îşi readapteze programul de lucru în zilele cu temperaturi ridicate, astfel încât să protejeze sănătatea angajaţilor. Aceştia au obligaţia de a asigura apa, câte 2-4 litri/pers./schimb şi de a asigura echipamentul individual de protecţie şi duşuri.
Daiana Roşca şi Andreea Lupşa