Când arta se împleteşte cu tradiţia şi talentul
O casă muzeu, aşa poate fi socotit spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea familia Ionaşcu, Liliana şi Ionică. Meşteri artizani, ea născută în Bihor el la Teregova, păstrători de tradiţii străvechi, aceştia încearcă să transmită, mai departe, tradiţii care din păcate înceţ, încet se pierd.
Articol editat de Caruntu Marius, 14 decembrie 2017, 11:37
În Banatul De Munte, puţine persoane mai au asemenea preocupări. De ani de zile, aici se coase, cu migală, broderii pe costume populare, adevărate opere de artă, admirate de vizitatorii care le-au călcat pragul casei.
Puţini sunt cei care nu ştiu casa familiei din Câlnic, cartier aparţinător de municipiul Reşiţa. De-a lungul anilor, i-au călcat pragul, cunoscuţi interpreţi de muzică populară, dansatori şi simpli cetăţeni, iubitori de frumoş posesori de costume populare dornici să le orneze cu broderii tradiţionale.
Talentul şi iscusinţa lor este cunoscută şi judeţele Timiş, Arad, Bihor şi Mehedinţi dacă e să vorbim doar de cele din apropiere. Ori de câte ori au ocazia, nu ratează nicio o manifestare înscrisă în calendarul activităţilor culturale de profil din judeţ sau din ţară,
Din păcate, meşteşugul brodatului nu atrage tineretul şi este posibil ca într-un timp, nu foarte îndepărtaţ acesta să dispară, spune Ionică Ionaşcu.
(Marius Căruntu)