Campus dual integrat la Reşiţa de la anul în Mociur
Anul viitor vine cu unul dintre cele mai frumoase cadouri pentru Reșița. În luna ianuarie se va semna contractul de finanțare pentru construirea unui campus dual integrat.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 26 decembrie 2023, 11:36 / actualizat: 27 decembrie 2023, 8:52
Valoarea totală a investiției este de aproximativ 122.000.000 lei.
Noul campus va fi construit în zona Mociur, pe o suprafață de aproximativ 22.000 de metri pătraţi, în proximitatea parcului industrial și a viitorului Mall.
Acest proiect nu se rezumă la o simplă investiție în construcții și dotări. Finanțarea obținută asigură burse pentru elevi și studenți, toate dotările și condițiile materiale necesare desfășurării orelor de practică, organizare de evenimente școlare, servicii de consiliere în carieră, dezvoltarea de programe de studii noi, relevante pentru piața muncii actuale, în parteneriat cu UBB și cu școlile, formarea tutorilor de practică.
Pentru Radio Reşiţa, primarul urbei, Ioan Popa:
„Prin PNRR s au creat premisele realizării unor campusuri universitare duale în România. Au fost în discuție opt. Noi am depus într-un regim competițional extrem de acerb. Au fost peste treizeci – patruzeci de solicitări, dar au depășit punctajul solicitat. Dacă nu mă înșel au fost 12 proiecte, iar pentru 8, ministrul educației Ligia Deca a susținut că va încerca să obțină suplimentare de resursă financiară pentru a putea fi accesate și celelalte proiecte și s-au dat Hotărâri de Guvern și s au aprobat finanțarea pentru celelalte proiecte care erau peste limita eligibilă, dar nu aveau resursă financiară cu alte cuvinte acest proiect este un proiect de 25 de milioane de euro, fonduri europene care a fost realizat în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai, cu Colegiul economic, cu Colegiul tehnic, Consiliul Județean a fost și el partenerul nostru în acest proiect, Inspectoratul școlar. Foarte important de menționat Camera de Comerț Germană – partenerii noștri cu care iată începem să lucrăm din ce în ce mai bine, aducem investitori din Germania, Austria la Reșița și sunt 14 operatori economici alături de noi, societăți private care au înțeles importanța școlii duale, au înțeles importanța de a califica resursa umană într-un parteneriat cu instituțiile publice și le mulțumesc pe această cale că ni s au alăturat. Proiectul se va desfășura pe o suprafață de 22.000 de metri pătrați, 2,2 hectare în zona Mociur pe un teren proprietate a Primăriei Reșița pe care l-am pus la dispoziție pentru acest proiect.
La nivel național sunt 12 campusuri universitare duale și faptul că Reșița a reușit să aibă şi ea unul în contextul în care sunt peste 40 de județe în România și au fost extrem de multe proiecte depuse ne onorează foarte mult și ne bucură pentru că dă o mare șansă tinerilor din Reșița din mediul educațional universitar sau preuniversitar pe de o parte şi e un sprijin enorm pentru agenții economici, un semnal pentru cei care doresc să caute un loc unde să investească pentru că de fiecare dată când vorbesc cu potențiali investitori care vin la Reşiţa, întotdeauna aduc în discuție universitatea și școala duală pentru că cea mai mare nevoie în Europa la ora actuală este nevoia de resursă umană calificată.
Au mai câștigat proiecte: Oradea, Cluj, Timișoara şi București. Am intrat în liga mare defapt pentru că celelalte proiecte sunt toate în orașe mari precum Iași, Brașov.
În regiunea noastră am avut noi la Reșița, a fost și la Caransebeș unul, pe Hunedoara au fost trei, apoi Arad şi Timișoara șase proiecte pe regiune și au câștigat două. Eu zic că lupta a fost acerbă și tocmai de aceea bucuria e foarte mare. Este unul din planurile noastre pe care noi instituțional ni le-am asumat. Prin „Reșița educată” vrem să facem un oraș realmente deschis spre viitor, un oraș care să atragă și este lucrul; pe care îl caută investitorii; în primul resursa umană calificată. Noi încercăm prin aceste măsuri și altele pe care le-am luat și cu masă caldă gratuită pentru școala duală pe tot parcursul școlii să atragem tineri din județ, în primul rând din zonele rurale care sunt văduviți de o educație corespunzătoare pentru că datele statistice arată că sunt probleme pe liceele din Bozovici, Berzovia şi aşa mai departe. Ei trebuie să vină așa cum veneau și înainte de revoluție spre capitala de județ și aici se profesionalizau și atunci în tandem dacă apar și agenții economici lucrurile ar putea să funcționeze bine„.
Construcțiile și dotările cuprinse în proiect sunt:
2 spații de învățare – Centru de competențe pentru Industrii emergente și Centru de competențe pentru Turism sustenabil, cu ateliere digitale, dotate complet cu echipamentele necesare pentru activitatea practică a elevilor.
2 spații de cazare și recreere – Casa Elevilor și Casa Studenților, capacitate de cazare de aprox. 250 de locuri.
Facilități moderne – laboratoare, ateliere, bibilotecă, sală de evenimente educaționale, spații de lectură și socializare, spații și teren pentru activități sportive, cantina și spații de cazare.
Este o premieră ca administrația locală, împreună cu instituții de învățământ și firme private să conlucreze atât de eficient, având obiectivul de a da șansa unei educații moderne, cu toate dotările necesare, cât mai multor tineri.
Partenerii de proiect sunt:
Universitatea „Babeş-Bolyai” prin CUBBR
Colegiul Economic al Banatului Montan
Colegiul Tehnic
Consiliul Județean Caraș-Severin
Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin
AHK – Asociația Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană
ADLR – Agenția de Dezvoltare Locală Reșița și celor 14 operatori economici ce au sprijinit această initiativă:
Spaleck
Electroechipament Industrial
Pangram
Leoni Wiring Systems Arad
EMZ Hanauer România
Endress Group România
Aquacaraș, HNH Grand Hotel & Spa
Elegant Euro Roof, Memento Events G&I
Lis Consulting, Comalex
Marta Bacolux
Holiday Maria
Sursa foto: Deschidem Resita