Cadrele medicale din Caraş-Severin continuă greva și amenință cu întreruperea activității
Articol editat de Daiana Rosca, 16 octombrie 2016, 09:08 / actualizat: 17 octombrie 2016, 15:09
Startul protestelor din Sănătate a fost dat de Federaţia Sanitas, la jumătatea lunii trecute, cu un pichet la Ministerul Muncii şi, ulterior, cu pichetarea Ministerului Sănătăţii. Între timp, sindicaliştii au început să strângă semnături pentru greva generală anunţată pentru finalul lunii octombrie. Potrivit reprezentanţilor “Hipocrat”, în a doua săptămână a protestelor, în perioada 17 – 21 octombrie, cadrele medicale vor participa la pichete şi vor întrerupe temporar activitatea, iar din 31 octombrie ar putea intra în grevă generală.
Sindicaliştii solicită eliminarea inechităţilor salariale pentru medici şi asistentele medicale, personalul TESA şi angajaţii din Direcţiile de Sănătate Publică, acordarea sporurilor pentru condiţii deosebite de muncă, a tichetelor de vacanţă şi de masă pentru toţi salariaţii din sistemul de sănătate şi asistenţă socială. Totodată, cer o finanţare corespunzătoare a sistemului de sănătate românesc, astfel încât să se poată face angajări, pentru acoperirea deficitului de personal şi stoparea migraţiei, dar şi pentru îmbunătăţirea satisfacţiei pacienţilor şi asigurării resurselor necesare pentru servicii de calitate.
„Trebuie să găsim soluţiile potrivite pentru o situaţie care a generat o stare de confuzie şi revoltă. În caz contrar, aşa cum am anunţat deja la mijlocul acestei săptămâni, notificăm autorităţile cu privire la deschiderea conflictului de muncă”, a spus preşedintele Federaţiei “Hipocrat”, Ion Cotojman, adăugând că „sistemul sanitar din România este bulversat din punct de vedere social, ca urmare a faptului că, pentru o parte a salariaţilor, nu s-au eliminat inechităţile şi discriminările legate de performanţa profesională şi nici cele aferente salarizării”.
De partea cealaltă, Ministerul Sănătăţii a ţinut să le reamintească medicilor că remuneraţia pentru gărzile efectuate a crescut cu până la 90%, de la 1 octombrie, plata majorată pentru aceste gărzi urmând a fi primită începând cu 15 noiembrie. “De asemenea, gărzile suplimentare vor fi efectuate în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial, gărzile fiind considerate atât vechime în muncă, cât și vechime în specialitate”, transmite Ministerul.
Daiana Roşca