Căsuța din lut nu doar că poate fi realizată fără un efort financiar prea mare, dar este și foarte eficientă. Locuința este răcoroasă vara și călduroasă iarna, astfel că nu are nevoie de instalații de aer condiționat sau filtre de aer. ”Casa Verde” construită de arhitectul Ileana Mavrodin a uimit întreaga lume. Acesta este motivul pentru care, în urmă cu patru ani, creația sa inedită a fost desemnată de site-ul Natural Homes una dintre cele mai frumoase zece case din cob de pe glob. Locuința din Sasca Montană este singura casă din cob din România prezentă pe harta construcțiilor ecologice din lume.
În cazul în care vă întrebați ce este cobul, trebuie să știți că acesta reprezintă un amestec de pământ lutos, apă, paie și nisip, fără cofraje, cărămizi sau chimicale. “Formele organice îi conferă o rezistență de excepție la încărcări seismice sau de altă natură, se modelează cu mâna, fiecare construcție e unică și irepetabilă reflectând personalitatea și dispoziția de moment a modelatorului, iar între construcție și modelatorul său se crează o legătură spirituală unică”, explică Ileana Mavrodin pe site-ul “Casa Verde” de ce a ales cob-ul pentru a realiza căsuța de la Sasca Montană.
Interesant este faptul că Ileana Mavrodin a avut o carieră de succes în Canada, unde a lucrat timp de 12 ani ca arhitect. Însă, s-a decis să revină în țară și a ridicat casa din lut din județul Caraș-Severin. A găsit un teren pe malul Nerei pe care l-a cumpărat cu 400 euro și a mai investit 2.000 euro pentru a realiza coliba inedită, în vara anului 2004.
Casa din lut are acoperișul din vegetație uscată, iar în construcția zidurilor au fost folosite și sticle goale, pentru o mai bună izolație termică. Căsuța are și două ferestre mici fixe, care sunt, de fapt, parbrize de mașină. Pentru a economisi spațiu, arhitectul a realizat o platformă pentru dormit la 2.2 metri înălțime, iar copertina de la intrare este realizată din trunchiul unui copac crăpat în două.
Ileana Mavrodin vrea să învețe și alți români să realizeze o astfel de construcție ecologică, tocmai de aceea organizează, în fiecare vară, workshop-uri la casa din lut.
Sasca Montană este o fostă localitate minieră din care turiștii își pot începe călătoria către oricare dintre punctele de atracție ale Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița. Ochiul Beiului, Lacul Dracului, Cascada Beușnița, Cascada Șușara, Crucea minerilor sau Podul natural reprezintă doar câteva dintre atracțiile din Cheile Nerei.