[AUDIO-FOTO] Bucuria Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul la Poiana Mărului
[UPDATE] Situat în frumosul peisaj bănăţean din staţiunea Poiana Mărului, așezământul monahal din această zonă și-a sărbătorit vineri, 24 iunie hramul.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 24 iunie 2022, 16:00 / actualizat: 24 iunie 2022, 20:22
Cu prilejul sărbătoririi Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul există frumoasa tradiție ca încă din ajunul hramului să înceapă manifestările prilejuite de acest eveniment prin procesiunea cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului din Parohia Măru până la mănăstire. Această icoană datează din anul 1520 și anul acesta împlinește 500 de ani de când a fost pictată în Sfântul Munte Athos.
Joi, 23 iunie, a fost săvârșită o slujbă de mulțumire în Biserica parohială din Măru, după care a urmat procesiunea cu icoana până în stațiunea Poiana Mărului, unde a fost sfinţită și o troiță la prima intersecție. În continuare icoana a fost așezată lângă altarul de vară al mănăstirii, unde toți credincioșii și pelerinii s-au putut ruga Maicii Domnului și Sfântului Ioan Botezătorul participând la Slujba Vecerniei cu Litie, Utrenia, Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul și rugăciunile de dezlegare.
În ziua hramului Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului tot în altarul de vară al mănăstirii, la care au participat câteva sute de pelerini din întreg Banatul, dar și din alte zone ale țării noastre.
Așezământul monahal din Poiana Mărului a luat fiinţă la iniţiativa preotului paroh Dorel Fercea şi a credincioşilor din Parohia Măru, înainte de Revoluţia din 1989. Biserica zidită în cadrul complexului monahal a fost târnosită pe 24 iunie 2008, de către Preasfinţitul Părinte Lucian. Actualmente osteneala vieţuitoarelor se îndreaptă spre definitivarea lucrărilor de amenajare a ansamblului monahal și peisagistic, precum și a atelierelor de pictură, broderie și croitorie. Printre activităţile administrative călugăriţele vieţuitoare se îndeletnicesc şi cu confecţionarea de veşminte preoţeşti în atelierele de croitorie și broderie. În cadrul mănăstirii se construiește un așezământ destinat creșterii și educației copiilor orfani.
***
Într-un cadru în care natura însăși propovăduiește pe Creatorul ei prin frumusețea peisajului și puritatea aerului, sălășluiește Mănăstirea Poiana Mărului, închinată Înaintemergătorului Mântuitorului Hristos, care, asemenea naturii, a propovăduit mântuirea, prin cuvânt, dar mai ales prin faptă.
Joi, 23 și vineri, 24 iunie, la praznicul Nașterii Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, pelerinii sunt invitați să poposească duhovnicește, în duhul rugăciunii, în acest lăcaș binecuvântat și să se alăture bucuriei obștii monahale de a-și cinsti ocrotitorul.
În ajunul sărbătorii, manifestările vor debuta, la ora 17.00, prin procesiunea cu Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de la Parohia Măru spre sfânta mănăstire. În continuare, începând cu ora 19.00, se va săvârși slujba Vecerniei și a Litiei, urmată de Utrenie, Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul și dezlegări.
Vineri, 24 iunie, începând cu ora 7.00, se va săvârși sfințirea apei și Taina Sfântului Maslu, iar, începând cu ora 9.00, va avea loc întâmpinarea ierarhului, care, de la 9,30, va oficia, alături de un sobor de preoți și diaconi, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.
Pelerinajul bucuriei se va încheia, după hrana duhovnicească împărtășită pelerinilor, printr-o agapă frățească.
Așadar, cu ocazia praznicului Nașterii Înaintemergătorului Domnului nostru Iisus Hristos, toți credincioșii sunt invitați să ia parte la bucuria obștii Mănăstirii Poiana Mărului, participând la evenimentele liturgice dedicate sărbătorii hramului într-un cadru în care întreaga natură pare un lăcaș divin care îmbie vizitatorul să se înalțe duhovnicește prin contemplare, rugăciune și credință!
Sursa: Episcopia Caransebeşului