Brunch-ul de la Rudăria – o călătorie de neuitat cu gust autentic tradițional de Almăj
Valea Almăjului a găzduit încă un eveniment special la finalul săptămânii trecute. La Rudăria a avut loc un brunch cu un meniu tradițional la care au participat invitați din tot vestul țării.
Articol editat de Cristina Corocan, 30 aprilie 2024, 09:13 / actualizat: 30 aprilie 2024, 20:28
A fost o masă câmpenească luată în inima satului bănățean, cu un meniu tradițional.
Brânza de găinuşă, colăreţii cu lapte de casă, mălaiul dulce, mălaiul cu brânză și verdețuri de primăvară, pâinea de casă, plăcintele cu mere, brânză dulce, dulceață de prune, sunt doar câteva dintre preparatele tradiţionale cu care oaspeții au fost așteptați în comuna Eftimie Murgu din județul Caraș-Severin.
Gazdele brunch-ului au fost Maria și Remus Craia, care au primit cu acest prilej și atestatul de Punct Gastronomic Local, foarte important pentru dezvoltarea turistică a zonei.
Punctele de gastronomie locală sunt definite ca și locuri reprezentate de bucătăriile din cadrul gospodăriilor rurale, unde se gătesc și se servesc preparate culinare autentice, cu rețete specifice zonei, direct către consumatori. Alimentele folosite în prepararea acestor mâncăruri provin în principal din producția propriei gospodării, dar și de la producătorii locali.
Un astfel de loc, cum este cel bucătăria Mariei din Rudăria, aduce în prim-plan diversitatea și bogăția gastronomică a zonei rurale în care se află, contribuind la promovarea culturii culinare locale și la valorificarea produselor și tradițiilor regionale.
Peste 50 de persoane au călcat pragul casei familiei Craia, degustând din produsele tradiționale. Au venit din diferite localități din județele: Caraș-Severin, Timiș și Arad.
Pe lângă produsele culinare tradiționale de pe Valea Almăjului au mai fost pregătite pentru invitați și altele, ca de exemplu, cosmetice sau articole de vestimentație cu motive tradiționale.
Un alt prunct de atracție al brunchului de la Rudăria a fost ”Atelieru lu Varu”. Acesta este cunoscut pentru micile capodopere de artă pe care le realizează în sticlele cu răchie. A prezentat turiștilor tehnica migăloasă prin care reușeste să introducă, micile obiecte confecționate din lemn, printr-o gură de sticlă.
Printre produsele de pe masă la mare căutare a fost mălaiul dulce sau coleșa facută din făina proaspat măcinată la moara din apropiere, moara Maxinoanea pe care am avut ocazia s-o și vizitam.
Brunch-ul de la Rudaria a fost organizat de familia Craia, Maria si Remus, împreună cu Asociațiile My Banat și Acasă în Banat. Preşedintele Asociaţiei Acasă în Banat, Radu Trifan a fost cel care a oferit oaspeților un tur ghidat la Morile de apă din Rudăria, cel mai mare complex mulinologic din Europa de Est.
Turul morilor de apă s-a finalizat cu un picnic în poiana liliacului, unde au fost fi servite gogoși și băuturi racoritoare produse în gospodaria tradiționala de pe Valea Almajului.
Evenimentul organizat la Rudăria de Maria ( Maia) Craia este de fapt o călătorie de neuitat în satul tradițional bănățean, o călătorie cu gust autentic tradițional.