Brunch cu produse tradiționale în Ţara morilor de apă din Banatul Montan
Brânza de găinuşă, colăreţii cu lapte de casă, mălai dulce, mălai cu brânză și verdețuri de primăvară, pâine de casă, plăcinte cu mere, brânză dulce, dulceață de prune, sunt doar câteva dintre preparatele tradiţionale cu care oaspeții sunt așteptați în comuna Eftimie Murgu din județul Caraș-Severin.
Articol editat de Cristina Corocan, 27 aprilie 2024, 10:08 / actualizat: 27 aprilie 2024, 12:21
Gazdele brunch-ului sunt Maria și Remus Craia, care pe lângă aceste produse ce provin de gospodăria proprie, au mai pregătit și alte activități, un atelier de tâmplărie artizanală, turul morilor de apă din Rudăria, ghid fiind preşedintele Asociaţiei Acasă în Banat, Radu Trifan.
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 27 aprilie de la ora 11.00 la casa familiei Craia din comuna Eftimie Murgu.
”Acest brunch se va desfășura în Țara Morilor de apă, la Rudăria, în gospodăria casei noastre. Va fi o expoziție culinară cu degustare, pe saturate, de produse tradiționale bazate pe ingrediente provenite din gospodăria oamenilor din zonă. Ne așteptăm goștii cu: brânza de găinușă, care se mănâncă doar o perioadă scurtă din an, mai exact în această perioadă când iarba nu este foarte foarte mare, De asemenea, cu: platouri aperitiv cu tot felul de brânzeturi de oaie, de vaci, caș de oaie caș de vacă, cașcavalul de la Prigor, cârnați de casă, șonc, jumări, pasta de leurdă, pasta de jumări, cu toate verdețurile din grădină, mălai dulce, mălai cu verdețuri de primăvară, pâine de casă, drob de miel, ciorbă de miel și papricaș de găină, branză friptă, fasole bătută cu varză, pentru cei care țin post. Desigur că avem și deserturi: colăreți cu lapte, plăcintă cu dulceață de prune, băuturi diverse din siropuri produse de noi aici acasă. Cu toate acestea ne așteptăm musafirii. De asemenea este pregătit un tur ghidat al morilor de apă, care va fi făcut de președintele Asociației Acasă în Banat, Radu Trifan. Musafirii vor avea oportunitatea să cumpere făină proaspăt măcinată la mori. De asemenea va fi o expoziție cu vânzare de produse locale, dulcețuri, siropuri, cașcaval de la Prigor, produse din lavandă și trandafiri. Turul se va finaliza cu un picnic în poiana liliacului, unde vor fi servite gogoși și limonadă. O să avem și ” Atelieru lu văru”, de tâmplărie artizanală în care face tot felul de decorațiuni în sticlă. Este un adevărat spectacol ce face acolo”, a spus gazda evenimentului Maia Craia.
Brunch-ul de la Rudăria este organizat de familia Craia, în colaborare cu Asociaţia My Banat și Asociația Acasă în Banat.
sursa foto: Asociația Acasă în Banat