Bolile profesionale în Caraş-Severin fac victime dar nu sunt raportate!
Locul de muncă poate dăuna uneori sănătăţii! La formarea bolilor prefesionale stresul contribuie şi are din păcate un rol important.
Articol editat de Daiana Rosca, 10 aprilie 2019, 17:53
Munca nu este un factor nociv, dar condiţiile în care se desfăşoară pot deveni nocive, influenţând sau chiar provocând anumite boli profesionale. De la începutul anului în judeţul Caraş-Severin nu a fost semnalată nicio boală profesională. În schimb, anul trecut au fost declarate 12 boli, în top fiind pneumoconiozele sau bolile cauzate de praful de silicoză. Acestea au fost raportate de Clinica de Boli Profesionale din Timişoara şi nu de specialiştii de medicină a muncii din Caraş-Severin, aşa cum ar fi fost normal, atrage atenţia medicul Ana Baderca din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică care susţine că sigur există o problemă de comunicare în reţea.
De cele mai multe ori, oamenii recunosc că au avut un loc de muncă solicitant care le-a afectat sănătatea. În cazul unor putem vorbi chiar de boli profesionale care s-au lăsat cu intervenţii chirurgicale.
Psihoterapeutul Aurelia Marcoane trage un semnal de alarmă! Stresul psihic a devenit o problemă majoră, în societatea în care trăim ajungându-se chiar şi la moarte prematură.
„Stresul legat de muncă are multe efecte negative precum diverse boli organice sau psihice, anxietate sau depresie însă toate sunt cauzate de fapt de starea psihologică şi de aici vin şi aceste reacţii psihosomatice. Ne doare capul, avem fluctuaţii de tensiune, calitatea somnului se deteriorează şi ajungem să ne simţim obosiţi şi epuizaţi. Stresul se spune că este boala secolului, însă este mult mai grav de atât pentru că din cauza lui au murit oameni, de la epuizarea emoţională, psihică şi fizică.
În literatura de specialitate această epuizare este denumită sindromul burnout şi apare în special la oamenii a căror profesie implică o responsabilitate deosebită şi interacţiuni frecvente cu oamenii”, a mai precizat psihoterapeutul Aurelia Marcoane.
Identificarea factorilor de stres şi înţelegerea motivelor din spatele efectelor reprezintă primul pas de combatere a bolilor profesionale. Aşa că un set complet de analize este indicat în fiecare an.
Sursă foto: Daiana Roşca si Aurelia Marcoane