Boala gură-mână-picior afectează tot mai mulţi copii în sezonul cald
Boala gură-mână-picior afectează tot mai mulţi copii în sezonul cald. Nu sunt puţini cei care s-au întors din vacanţă cu această afecţiune şi au avut nevoie de îngrijiri medicale. Boala gura-mâna-picior se poate transmite foarte uşor chiar şi la piscină şi apare din cauza sistemului imunitar slăbit.
Articol editat de Daiana Rosca, 22 iulie 2024, 16:49
Dacă un copil se confruntă cu simptome precum febră, leziuni bucale sau erupţii cutanate, este nevoie de un control medical, explică conf. doctor Ruxandra Laza de la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara.
„Deci copilașii care se întorc și din vacanță dar punctând, din spațiile aglomerate boala mână-gură-picior face parte din familia mare a virozelor eruptive, este o viroză până la urmă cu transmitere pe cale respiratorie. Ce presupune? Pe lângă erupție o minimă rinoree sau obstrucție nazală poate nu neapărat febră dar o subfebrilitate face parte din tabloul bolii plus-minus tuse şi disfagie.
Elementele eruptive de multe ori sunt pruriginoase adică ăsta e disconfortul ce-l creează copilului, îl mănâncă pielea și de multe ori vine cu leziuni cu riscul de suprainfecție. Expunerea la piscină, la apă din asta cu fel de fel de dezinfectanţi crește riscul supra infecțiilor acestor leziuni care sunt strict localizate pot să spun că la camera de gardă zi de zi așa din 25-35 de consultații pe zi la copii, la 4-5 păstrăm încadrarea de boală mână-gură-picior.”
Această boală netratată poate duce inclusiv la complicaţii severe, ca encefalită şi meningită.