Bani pentru vestul României
Articol editat de Alin Datcu, 11 octombrie 2017, 22:30
În cadrul şedinţei, preşedintele Iustin Cionca a avut mai multe intervenţii, propunând redeschiderea în cadrul Regiunii Vest a apelurilor de proiecte pentru priorităţile de investiţii 6.1, prin care se finanţează modernizarea drumurilor judeţene, şi 5.1, care vizează restaurarea obiectivelor de patrimoniu cultural, precum şi a apelurilor de proiecte aferente axei prioritare 2, destinate finanţării microîntreprinderilor şi IMM-urilor. De asemenea, domnul Cionca a solicitat alocarea în regiunea Vest a unei sume suplimentare de 25 milioane euro în cadrul Axei prioritare 1 – Promovarea transferului tehnologic, pentru finanţarea unor activităţi într-o abordare integrată,în vederea extinderii modelului „lagging behind regions”, de care în prezent beneficiază doar regiunile Nord Est şi Nord Vest.
„Până în prezent în regiunea Vest au fost depuse şapte proiecte pentru drumurile judeţene. Trei sunt contractate, patru sunt în evaluare. Suntem la un nivel de 107% faţă de alocarea iniţială. Având în vedere posibilitatea supracontractării pe această axă până la 150%, precum şi faptul că nu au fost depuse toate proiectele din lista prioritară aprobată de CDR Vest, dorim să propunem redeschiderea unui nou apel pe această axă, astfel încât să poată fi depuse şi contractate toate proiectele strategice din regiune. Ştim că mai există trei astfel de proiecte în pregătire. În al doilea rând, Regiunea Vest dispune de o sumă de aproximativ 100.000 de euro pentru conservarea patrimoniului cultural. Astfel, în prezent gradul de acoperire a alocării financiare este de 96%. În consecinţă propunem deschiderea apelului de proiecte numărul 2 în cadrul PI 5.1 precum şi acceptarea unei supracontractări de 150% în cadrul acestui apel. În regiune există şase proiecte mature, pregătite, care au fost respinse în etapa de conformitate administrativă şi eligibilitate. Ele ar putea fi redepuse în cel mai scurt timp, în cazul redeschiderii apelului”, a accentuat Iustin Cionca.
Complementar, domnul Teodor Traşcă (Prorectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara) a propus deschiderea unei linii de finanţare dedicate Municipiului Timişoara, cu o alocare financiară de 25 milioane euro, pentru investiţii în obiective de patrimoniu, în vederea îndeplinirii cu succes a rolului de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021.
La întâlnire au participat reprezentanţii tuturor celor 8 regiuni din România, reprezentaţii Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru POR, precum şi reprezentanţi ai altor autorităţi de management. Şedinţa a fost condusă de către doamna Ministru Delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb. De asemenea întâlnirea a beneficiat de prezenţa unei delegaţii a Comisiei Europene, condusă de către Domnului Carsten Rasmussen, Şeful Unităţii România din cadrul DG Regio
Regiunea Vest a fost reprezentată printr-o delegaţie formată din preşedintele Iustin Cionca, Teodor Traşcă – Prorectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara şi Sorin Maxim – Directorul General al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest.
Printre cele mai importante puncte de pe ordinea de zi a întâlnirii au fost prezentarea stadiului implementării POR 2014-2020 precum şi aprobarea modificării programului, inclusiv a alocărilor financiare la nivel regional. De asemenea au fost aprobate criteriile de eligibilitate şi evaluare tehnică şi financiară pentru prioritatea 10.1. care vizează investiţiile în educaţie – componenta de învăţământ universitar, precum şi pentru prioritatea 1.1 de transfer tehnologic, componente care urmează să fie lansate în cel mai scurt termen.