„Banatul de munte – ținutul minelor” își caută identitatea
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, împreună cu Comisia Europeană, a aprobat încă 10 zone de investiții teritoriale integrate. „Banatul de munte - ținutul minelor” a fost inclus în zona ITI.
Articol editat de Sebastian Dragomir, 18 august 2024, 09:03
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, împreună cu Comisia Europeană, a aprobat încă 10 zone de investiții teritoriale integrate. „Banatul de munte – ținutul minelor” a fost inclus în zona ITI.
În aceste zone, care au probleme majore în depopulare, se pot atrage mai ușor fonduri europene pentru derularea unor investiții teritoriale integrate, afirmă secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării, Daniel Surdu.
„În județul nostru, există zona ITI Banatul de munte – ținutul minelor. Este fosta zonă siderurgică, metalurgică, puternic industrializată, care cuprinde Reșița, Bocșa, Moldova Nouă, Anina, Oravița, comunele Ciclova Română, Carașova, Ciudanovița, Cărbunari, Dognecea, Goruia, Lupac, Ocna de Fier, Sasca Montană și Văliug. Toate aceste zone au fost cele care se ocupau de minerit și ulterior de prelucrarea metalurgică. În total, în județul Caraș-Severin, doar pe această zonă studiată, există o depopulare de aproximativ 20%. Ca și număr de salariați, scăderea a fost în jur de 50%. Încercăm să facem prin acest program o reorganizare, să vedem cum anume se pot dezvolta zonele respective. Căutăm soluții în alte componente economice”.
Prima zonă ITI din țară a fost în Delta Dunării. Ea a beneficiat în exercițiul financiar trecut de o finanțare de aproape un miliard de euro. Faptul că Reșița și celelalte UAT-uri au fost incluse în acest program este un lucru fantastic în dezvoltarea acestui ținut al minelor. Sunt experți care vin de la Comisia Europeană, care au cunoștințele necesare, știu ce anume s-a făcut și în alte țări pe aceleași nevoi, a mai spus Daniel Surdu.