BĂNĂȚENII – tema de astăzi a Colocviilor Revistei REFLEX, pe Valea Cernei!
Colocviile Revistei REFLEX – ediția a VIII-a – au continuat astăzi în stațiunea Băile Herculane, cea de-a doua zi având în centrul manifestărilor BĂNĂȚENII!
Articol editat de Smadu Paul-Sever, 14 iunie 2018, 16:59
Prima temă, în cadrul dezbaterilor din cursul dimineții, a fost LUCIAN BLAGA ȘI LUMEA BĂNĂȚEANĂ, prezentată de criticul și istoricul literar Zenovie Cârlugea, urmată de discuții între participanți privind prezența lui Lucian Blaga în Banat și legăturile cu diferite personalități bănățene. Manifestările vor continua în această seară de la ora 18.00, cu tema BĂNĂȚENII ȘI FILMUL, cu participarea regizorului Ioan Cărmăzan, a discipolului său – regizorul Sabin Dorohoi și Andrei Bărbălău – directorul Muzeului Cineastului din Reșița.
Despre prima temă a Colocviilor de astăzi, criticul și istoricul literar Zenovie Cârlugea ne-a declarat : Este vorba de legăturile pe care Lucian Blaga le-a avut cu Banatul, știind că soția lui, Cornelia Brediceanu, provenea din Lugoj. Blaga a venit la Lugoj în două rânduri, în 1917 – fiind licențiat – cum zice el – de teologie și se afla încă la Viena ca student la Facultatea de filosofie. Fiind în relație cu Cornelia Brădiceanu, cu tânăra medicinistă, vine la Lugoj pentru a obține consimțământul familiei! Desigur că familia nu a fost de acord și Blaga a rămas dezamăgit, dar tinerii au continuat în mod serios, astfel că în 1920 Cornelia și Lucian Blaga se căsătoresc la Cluj și atunci familia nu a mai avut ce să zică! Fiind la Cluj în 1924, Blaga a intenționat să intre la Universitate și la examenul de docență a avut un mic insucces : Florian Ștefănescu-Goangă și Gheorghe Bogdan Duică au intrat împotriva intrării lui la Universitate! Fire destul de eomitivă și sensibilă, Blaga nu a mai putut rămâne în Cluj, Cornelia a văzut acest lucru după câteva luni și a hotărât să părăsească Clujul! Ei vin la Lugoj, unde rămân aproape trei ani, din mai 1924 până la sfârșitul lui octombrie 1926, pentru că la 1 noiembrie 1926 Blaga intră în diplomație și pleacă la Varșovia.
Pe mine m-a interesat în documentarul meu, în cartea pe care am lansat-o chiar azi, aceste legături ale lui Lucian Blaga cu Banatul! Ce a făcut el la Lugoj în doi ani și jumătate, ce operă a scris, pentru că a scris enorm aici : poezie, dramaturgie, studii de filosofie, a trimis colaborări la publicații din întreaga țară! El însuși spune, undeva într-o scrisoare, în 1937 că Lugojul a constituit placa turnantă a activității sale! Nimeni nu a făcut această cercetare documentară, încât eu, care îl studiez pe Lucian Blaga de 40 de ani – și licență, și doctorat – m-am simțit obligat să fac această cercetare!
Programul manifestărilor va continua mâine (vineri 15 iunie) de la ora 10.00 cu partea a doua a temei BĂNĂȚENII ȘI FILMUL, iar la ora 17.00 va avea loc festivitatea de premiere a scriitorului Toma George Maiorescu și a artistului plastic Silviu Orăvitzan dde către Michel Bernard – vicepreședintele SPF. Seara se va încheia cu ROTONDA POEȚILOR, care va fi ultimul act al ediției din acest an a Colocviilor Revistei REFLEX!
Paul-Sever SMADU