Baia Diana din Băile Herculane va fi reabilitată și redeschisă publicului
Investitorul privat Nicolae Căpușan, cel care a cumpărat hotelul Decebal din Băile Herculane, a anunțat că va reabilita și redeschide publicului Baia Diana, un monument istoric situat în centrul stațiunii.
Articol editat de Smadu Paul-Sever, 14 august 2023, 08:00 / actualizat: 14 august 2023, 15:32
”Avem o investiție mai mică în Baia Diana, care se leagă foarte mult ca și fluxuri și mod în care ne gândim afacerea Decebal. Este o baie care va fi folosită mai degrabă ca un SPA al orașului, va funcționa cu apă termosufuroasă. Spre deosebire de hotelul Decebal unde este prevăzut un SPA de dimensiuni uriașe, undeva la 1800 de m², dar unde nu se va regăsi apa termosol-poroasă, tocmai pentru a proteja monumentul.
Nu-mi place să-i spun monument pentru că de fapt este un tezaur, adică un lucru care odată pierdut nu mai pot să-l redobândesc. Baia Diana va fi dată în folosință în același moment cu hotelul Decebal. Este de fapt o investiție paralelă. Încercăm să punem un circuit cu alte resurse, cu alt buget din alte fonduri, pe când hotelul Decebal este o provocare personală și cred că cele două vor merge în paralel,” a declarat pentru Radio Reșița, omul de afaceri Nicolae Căpușan.
BAIA DIANA
Monumentul Baia Diana este situat pe malul drept al râului Cerna, în legătură directă cu Hotelului Ferdinand. Anterior aici se afla o baie romană. Izvorul a fost redescoperit în secolul al XVIII-lea.
În perioada romană pe acest loc a existat un edificiu cu destinația de terme. O primă construcție din piatră a apărut aici în anul 1810.
Baia a fost refăcută și amplificată în 1859 și a purtat, de-a lungul vremii, mai multe denumiri: Elisabeta, Ferdinand, Cloșca, Baia pentru dureri de oase ș.a. Acoperișul are o terasă cu parapet, iar la unul dintre colțuri este amplasată o statuie a lui Hercule. Stilul clădirii este clasicizant, cu elemente istoriste.
Foto Primăria Băile Herculane