Ascultă Radio România Reșița Live

Aurul roşu de Banat: Un fermier cultivă în Caraş-Severin cel mai scump condiment din lume

Investitorul reușește să vândă șofranul în România și în Belgia, în industria gastronomică şi farmaceutică la un preț mediu de 100 de lei gramul, venitul pe hectar ajungând chiar şi la peste 22.000 de euro pe an.

Datorită prețului său ridicat și al profitabilității, șofranul este denumit și „aurul roșu“.

Motivul principal pentru care am ales cultura de șofran este pentru că am căutat o cultură cu valoare de profit mare. Un al motiv pentru care am ales cultura de șofran este costul de transport relativ mic față de valoarea mărfii“, a mai precizat pentru Radio Reşiţa Vincent de Busson – fermierul belgian. „Este o cultură rustică, care necesită foarte multă muncă manuală, nu putem folosi ierbicide, fungicide sau îngrăşăminte chimice, este o cultură rezistentă şi adaptată condiţiilor din România.”

Stabilit în România de 13 ani, după ce a renunțat la o carieră militară, Vincent de Busson provine dintr-o familie de fermieri belgieni.

Culturile de şofran se găsesc pe raza comunei cărăşene Berzovia în direcţia Ramna.

(Hardy Cvoica)

Aurul roşu de Banat: Un fermier cultivă în Caraş-Severin cel mai scump condiment din lume

Articol editat de Gerhard Chwoika, 19 iunie 2017, 10:04 / actualizat: 19 iunie 2017, 18:10

A început cu 200 de metri pătrați și acum are această cultură pe 4.000 de metri pătrați cu posibilitatea extinderii la 3-4 hectare.

Bulbii de șofran i-a adus din Belgia, a investit peste 17.000 de euro și i-a aclimatizat la condițiile din România, a declarat pentru Radio Reşiţa Vincent de Busson – investitorul belgian:

Investitorul reușește să vândă șofranul în România și în Belgia, în industria gastronomică şi farmaceutică la un preț mediu de 100 de lei gramul, venitul pe hectar ajungând chiar şi la peste 22.000 de euro pe an.

Datorită prețului său ridicat și al profitabilității, șofranul este denumit și „aurul roșu“.

Motivul principal pentru care am ales cultura de șofran este pentru că am căutat o cultură cu valoare de profit mare. Un al motiv pentru care am ales cultura de șofran este costul de transport relativ mic față de valoarea mărfii“, a mai precizat pentru Radio Reşiţa Vincent de Busson – fermierul belgian. „Este o cultură rustică, care necesită foarte multă muncă manuală, nu putem folosi ierbicide, fungicide sau îngrăşăminte chimice, este o cultură rezistentă şi adaptată condiţiilor din România.”

Stabilit în România de 13 ani, după ce a renunțat la o carieră militară, Vincent de Busson provine dintr-o familie de fermieri belgieni.

Culturile de şofran se găsesc pe raza comunei cărăşene Berzovia în direcţia Ramna.

(Hardy Cvoica)

Sursa foto: tehnicaagricola.md

Săptămâna Luminată cu obiceiuri şi tradiţii multiple
Actualitate luni, 21 aprilie 2025, 07:11

Săptămâna Luminată cu obiceiuri şi tradiţii multiple

Săptămâna Luminată, care începe imediat după Duminica Paștelui, reprezintă o perioadă sacră și plină de bucurie pentru toți...

Săptămâna Luminată cu obiceiuri şi tradiţii multiple
Moldova Nouă primește 5 milioane de euro prin Programul Regional Vest pentru modernizarea centrului orașului
Actualitate luni, 21 aprilie 2025, 06:00

Moldova Nouă primește 5 milioane de euro prin Programul Regional Vest pentru modernizarea centrului orașului

Moldova Nouă modernizează centrul orașului cu 5 milioane de euro: 11 spații publice vor fi transformate prin fonduri europene. Un amplu proiect...

Moldova Nouă primește 5 milioane de euro prin Programul Regional Vest pentru modernizarea centrului orașului
Investigaţii gratuite în prag de sărbători. Caravana cu Medici din Timişoara a ajuns în Ținutul Pădurenilor
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 20:00

Investigaţii gratuite în prag de sărbători. Caravana cu Medici din Timişoara a ajuns în Ținutul Pădurenilor

Într-o lume în care programările medicale pot dura luni de zile, în care spitalele sunt sufocate, iar medicina urbană pare tot mai departe de...

Investigaţii gratuite în prag de sărbători. Caravana cu Medici din Timişoara a ajuns în Ținutul Pădurenilor
Caraș-Severin: 10 mănăstiri de vizitat în minivacanța de Paște
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 13:00

Caraș-Severin: 10 mănăstiri de vizitat în minivacanța de Paște

Asociația Banatul Montan le propune turiștilor în această mini vacanță un tur al celor mai cunoscute mănăstiri din județul Caraș Severin....

Caraș-Severin: 10 mănăstiri de vizitat în minivacanța de Paște
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 09:20

Noutăți la Grădina Zoologică din Reșița: Lupi albi, lei, tigri și un pui de maimuță exotică

Grădina Zoologică „Ioan Crișan” din Reșița, inaugurată în 1965, este situată în nordul orașului, pe strada Parcului. Numele grădinii...

Noutăți la Grădina Zoologică din Reșița: Lupi albi, lei, tigri și un pui de maimuță exotică
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 08:00

Medicul Mihaela Dalea avertizează cărășenii: „Atenție la alimentație după post”

După o perioadă îndelungată de post, în care organismul a fost obișnuit cu un regim alimentar bazat pe legume, fructe și alimente ușoare,...

Medicul Mihaela Dalea avertizează cărășenii: „Atenție la alimentație după post”
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 08:00

Oul de Paști: simbol al vieții, tradiției și învierii în culturi diverse

Riturile de primăvară au stat la baza apariției oului de Paști, susțin cercetătorii. Aceste tradiții ancestrale au fost ulterior creștinate...

Oul de Paști: simbol al vieții, tradiției și învierii în culturi diverse
Actualitate sâmbătă, 19 aprilie 2025, 19:00

Tradiţii şi obiceiuri româneşti de Paşte

Învierea Domnului: Tradiții și obiceiuri românești cu semnificații puternice Învierea Domnului, cunoscută drept cea mai importantă...

Tradiţii şi obiceiuri româneşti de Paşte