[AUDIO]Necropola Episcopiei Caransebeșului și-a sărbătorit ocrotitorul
Biserica-necropolă cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeș, unde își dorm somnul de veci episcopii Caransebeșului, dar și foarte mulți protopopi, preoți, profesori de teologie și personalități care au marcat atât viața bisericească, cât și viața socială a Banatului de Munte, și-a cinstit astăzi ocrotitorul. La această sărbătoare a Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a săvârșit Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoți și diaconi.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 7 ianuarie 2023, 20:30 / actualizat: 9 ianuarie 2023, 10:58
„Ne-am bucurat de prezența credincioșilor, de slujirea împreună cu părinții care se ostenesc aici și bineînțeles ne-am bucurat pentru că, iată, suntem într-o biserică veche, construită la sfârșitul secolului al 18-lea, o biserică necropolă ocrotită de sfântul pe care astăzi îl pomenim și îl cinstim, Ioan Botezătorul. Aici sunt înmormântați episcopii Caransebeșului, chiar în biserică, pe solee episcopul Ioan Popasu, iar în pridvorul bisericii episcopii Veniamin Nistor și Emilian Birdaș, iar în cimitirul din jurul acestei biserici își dorm somnul de veci episcopii Nicolae Popeea și Filaret Musta. Sigur, foarte multe personalități care au marcat viața culturală, spirituală, dar și administrativ-politică a Banatului, foarte multe personalități își dorm somnul de veci în acest cimitir”, a subliniat ierarhul.
Preasfințitul Părinte Lucian i-a pomenit în cadrul Sfintei Liturghii pe toți episcopii Caransebeșului trecuți la Domnul, precum și pe preoții, diaconii ce au slujit în această biserică, dar și pe ctitorii și binefăcătorii sfântului locaș. La Liturghie, au participat credincioși din întreg municipiul, iar răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
Făcând referire la ocrotitorul bisericii necropole din Caransebeș, Preasfințitul Lucian a spus la final că „Sfântul Ioan Botezătorul este cel care a mărturisit despre Arătarea Preasfintei Treimi la Iordan, el s-a atins de creștetul Mântuitorului și L-a botezat în repejunile Iordanului. Sfântul Ioan Botezătorul este cel care a auzit mărturisirea Tatălui și a văzut adeverirea Duhului Sfânt, căci Duhul Sfânt s-a pogorât peste Mântuitorul, după ce a ieșit din apele Iordanului în chip de porumbel. Așadar, Sfântul Ioan Botezătorul ne arată și nouă Preasfânta Treime, căci Preasfânta Treime s-a arătat la Iordan, s-a arătat și pe Tabor și ni se arată nouă tuturor, atunci când ne rugăm și mai ales atunci când binecuvântăm Împărăția Preasfintei Treimi și invocăm pogorârea Sfântului Duh peste cinstitele daruri care le punem înainte pe această altă Golgotă, care este masa sfântului altar”.
Parohia „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeș este o parohie dinamică, care derulează mai multe proiecte sociale pentru copii și bătrâni. De asemenea, are o rodnică și strânsă colaborare cu unitățile școlare și preșcolare de pe raza acesteia, precum și unitatea militară din Caransebeș. Biserica parohială a fost ridicată în anii 1770-1780, a fost sfințită la 11 mai 1781 de către episcopul Caransebeșului și Vârșețului Vichentie Popovici. (arhid. Pavel Canea, Darius Herea)