[AUDIO][FOTO] Tăierile ilegale, planul de management al Parcului Semenic-Cheile Caraşului, gestionarea deşeurilor, principalele puncte de pe agenda de lucru a Ministrului mediului Costel Alexe, prezent la Reşiţa
O agendă încărcată a avut ministrul mediului Costel Alexe, în vizita de câteva ore intreprinsă joi, 23 iulie în municipiul Reşiţa şi în împrejurimile acestuia, alături de ministrul afacerilor interne, Marcel Vela.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 23 iulie 2020, 19:00 / actualizat: 23 iulie 2020, 20:18
În prima parte a zilei a vizitat Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului unde a stat de vorbă cu administraţia ariei protejate cărăşene şi conducerea Direcţiei silvice Caraş-Severin, dar şi alte instituţii de mediu direct implicate în gestionarea fondului forestier de pe arealul parcului, care conţine cele mai vechi resurse de păduri virgine şi cvasivirgine de fag din Europa. De-asemenea au avut loc discuţii despre tăierile din aria protejată, acerb prezentate în presa naţională şi internaţională de aşa zisele ONG-uri de mediu. Ministrul Costel Alexe a luat în discuţie şi planul de management al Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului care de câţiva ani buni stagnează fiind tot în procedura de evaluare. Ministrul mediului a declarat că, are încredere în echipa administraţiei ariei protejate cărăşene, condusă de Nicolae Ilie Ifca, precum şi în finalizarea în scurt timp a acestui document extrem de complex şi de necesar pentru RNP Romsilva.
Deloc mulţumit s-a arătat de prestaţia Direcţiei silvice Caraş-Severin, la a cărei conducere se află în prezent Ioan Olariu, el însuşi neonorând cu prezenţa vizita în teren a ministrului Costel Alexe. Au fost evocate câteva aspecte în ceea ce priveşte gestionarea fondului forestier proprietate publică a statului şi administrat defectuos pe raza judeţului, aici fiind vorba şi despre nenumăratele nereguli depistate în primele 6 luni ale anului de Garda Forestieră Timişoara la Ocoalele Silvice din judeţ.
Ministrul Costel Alexe a lăudat implicarea edilului municipiului Reşiţa, Ioan Popa pentru realizările însemnate şi paşii importanţi făcuţi pentru europeizarea urbei de pe Bârzava într-un timp foarte scurt.
Pe lângă alte aspecte de mediu discutate cu jurnaliştii şi asociaţiile de mediu, în cea de-a doua parte a zilei, situaţia deponeului de la Lupac, în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor, o problemă stringentă pentru Caraş-Severin, l-a preocupat direct pe acesta. Oficialul a declarat pentru Radio Reşiţa că, este inadmisibil din partea Consiliului Judeţean Caraş-Severin ca problema acestui obiectiv, extrem de important pentru municipiul de pe Bârzava şi UAT-urile din judeţ, să fie tergiversată şi amânată de la un an la altul şi de la o legislatură la alta:
Din cele discutate cu beneficiarul investiţiei de la Lupac, în răstimpul alocat sosirii oficialului, am aflat că, la sfârşitul lunii iulie, deponeul va funcţiona la parametrii proiectaţi pentru că lucrările de remediere au fost realizate.
Conferinţa de presă susţinută de cei doi miniştri, prezenţi la Reşiţa, s-a consumat în aer liber în Piaţa 1 Decembrie 1918, aflată într-un amplu proces de reabilitare.
Foto: Radio Romania Resita