[AUDIO-FOTO] Reşiţa – punte culturală între România şi Austria. ES Emil Hurezeanu – ambasadorul României la Viena, prezent pentru prima dată în Banatul de Munte, şi-a lansat un volum bilingv de poeme la Biblioteca germană „Alexander Tietz”
[UPDATE] În cadrul evenimentelor ce au loc anul acesta sub egida Reşiţa 250, doi diplomaţi au vizitat joi, 27 mai, la invitaţia Primăriei oraşului, municipiul de pe Bârzava. Este vorba despre Excelenţa Sa Emil Hurezeanu – ambasadorul României la Viena şi omologul său, Isabel Rauscher – ambasadorul Austriei la Bucureşti, cu prilejul lansării la biblioteca germană „Alexander Tietz” a volumului bilingv „Poemele unui parcimonios 1979-2019”.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 27 mai 2021, 18:00 / actualizat: 27 mai 2021, 22:27
În prezenţa unui public larg, Excelenţa Sa, a evidenţiat legăturile istorice, dar şi cele de prietenie şi colaborare între cele două ţări europene şi a rămas plăcut surprins de faptul că nu era străin oamenilor de pe aceste meleaguri, el fiind prezent pentru prima dată la Reşiţa.
ES Emil Hurezeanu a subliniat pentru Radio Reşiţa faptul că, „este o mare împlinire pentru mine ca prima lansare a unei antologii de versuri, înşirate de-alungul ultimilor 40 de ani într-o ediţie bilingvă româno-germană, e o întâlnire cu publicul după mulţi ani, întâlnire cu un loc şi un public neobişnuite pentru că e vorba de o parte a României foarte influenţată de ceea ce ne-a format şi catalizat şi mie viaţa, influenţele culturale, religioase, intersectate între Occident şi Răsărit, aici în Banat. A fost o întâlnire mişcătoare pentru mine, prin calitatea intervenţiilor, prin empatia tacită a publicului şi mă bucur foarte mult că prima mea vizită la Reşiţa coincide cu întâlniri, reîntâlniri, chiar cu o formă de reidentificare pentru mine, mai ales acum între două posturi diplomatice, din Germania cu escală la Sibiu şi Bucureşti, mă îndrept spre Viena. Sunt legături vechi între interlocutori istorici nu întotdeauna confortabili, dar fecunzi, cu interese comune, cu valori comune, rescrise, reînnoite. Asta m-i se pare cel mai important astăzi într-o lume nouă în care suntem egali celor care altădată ne influenţau. Acum suntem pentru prima dată în istoria noastră, dar şi a lor, egali în Europa„.
Despre omul de cultură Emil Hurezeanu şi opera sa au vorbit dr. Ada D. Cruceanu-Chiseliţă şi editorul Gheorghe Jurma, cât şi reprezentantul organizatorului, omul responsabil de departamentul cultural de la nivelul Primăriei municipiului Reşiţa, Dorinel Hotnogu, dar şi primarul urbei de pe Bârzava, Ioan Popa şi gazda evenimentului, Erwin Josef Ţigla – preşedintele Asociaţiei germane de cultură şi educaţie a adulţilor Reşiţa.
ES Emil Hurezeanu a venit la Reşiţa însoţit de Isabel Rauscher – ambasadorul Austriei la Bucureşti, Georg Bardeau – consulul onorific al Austriei la Timişoara, Ovidiu Victor Ganţ – deputat al minorităţii germane în Parlamentul României şi alte personalităţi din Austria şi România.
Cu prilejul acestui eveniment, corala „Franz Stuermer” a Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin şi-a aniversat cei 30 de ani de existenţă şi a încununat muzical manifestarea.
Muzeul Banatului Montan din Reşiţa va găzdui vineri, 28 mai de la ora 17.00, o continuare a acestui eveniment prin vernisarea unei expoziţii de hărţi despre fluviul care leagă cele două ţări europene, România şi Austria, Dunărea; „Spaţii Fluente”, hărţi ale spaţiului dunărean 1650-1800, organizată de Arhiva Landului Baden-Württemberg, Secţia Arhiva Generală a Landului din Karlsruhe şi Institutul de Istorie şi Studii Regionale a Şvabilor Dunăreni din Tübingen.
***
În cadrul evenimentelor ce au loc anul acesta sub egida Reşiţa 250, doi diplomaţi au vizitat joi, 27 mai, la invitaţia Primăriei oraşului, municipiul de pe Bârzava. Este vorba despre Excelenţa Sa Emil Hurezeanu – ambasadorul României la Viena şi omologul său, Isabel Rauscher – ambasadorul Austriei la Bucureşti, cu prilejul lansării la biblioteca germană „Alexander Tietz” a volumului bilingv „Poemele unui parcimonios 1979-2019”.
Cu detalii pentru Radio Reşiţa, gazda evenimentului, Erwin Josef Ţigla:
Manifestarea de la Reşiţa are loc de la ora 17.00 în condițiile impuse de situația pandemică.