[AUDIO-FOTO] Deşi pandemie, de Bobotează se păstrează tradiţiile: La Moldova Nouă Sfânta cruce este aruncată în apele Dunării
În bisericile ortodoxe şi catolice s-au oficiat în seara zilei de miercuri, 5 ianuarie şi continuă joi, 6 ianuarie slujbele de sfințire a apei, cu prilejul Bobotezei, iar vineri, în 7 ianuarie este sărbătorit praznicul Soborului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, dată la care se încheie ciclul sărbătorilor de iarnă.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 6 ianuarie 2022, 09:37 / actualizat: 6 ianuarie 2022, 15:51
În Ajunul Bobotezei, potrivit tradiţiei, în gospodăriile oamenilor preotul binecuvântează locuinţele cu apă sfinţită şi busuioc, ritual păstrat din moşi-strămoşi, dar care din cauza pandemiei, se va desfăşura conform restricţiilor impuse de autorităţi.
Cum se va desfăşura ritualul sfinţirii apei mari anul acesta aflăm de la consilierul cultural al Episcopiei Caransebeşului, arhimandrit Casian Ruşeţ, care spune că bisericile din Episcopia Caransebeşului vor pune gratuit la dispoziţia enoriaşilor recipiente gata ambalate. La catedrala din Caransebeş sunt puse la dispoziţia credincioşilor peste 4.000 de sticle cu apă sfinţită:
Casian Ruşeţ a mai subliniat că, miercuri, 5 ianuarie a fost prima zi de post negru din anul calendaristic, în care nu s-a mâncat şi nu s-a băut apă până la asfinţitul soarelui. Tot în Ajun de Bobotează, ortodocşii pe rit vechi se pregătesc de sărbătoarea Crăciunului.
La Moldova Nouă se păstrează tradiţia de secole conform căreia în ziua de Bobotează, după săvârşirea slujbei de sfinţire a Apei, oficiată de la ora 12.00, Sfânta cruce să fie aruncată în Dunăre de pe faleza fluviului, iar înotătorii curajoşi să o recupereze şi readucă la mal, a transmis pentru Radio Reşiţa protopopul de Moldova Nouă, părintele Bogoliub Martinovici.
În schimb, credincioşii romano-catolici au marcat deja din seara zilei de miercuri, 5 ianuarie, în ajun de Bobotează, evenimentul sfinţirii apei, ritual care aminteşte de botezul Domnului nostru Iisus Cristos în apele Iordanului.
Atât sfinţirea apei cât şi binecuvântarea locuinţelor credincioşilor se va desfăşura după un program prestabilit de preotul locului, a precizat pentru Radio Reşiţa vicarul general al Episcopiei romano-catolice de Timişoara, monsinior Johann Dirschl:
Conform ritualului apa sfinţită în Bisericile romano-catolice se va consuma încă de cu seară, imediat după săvârşirea slujbei Vecerniei.
Foto: arhiva