[AUDIO]”Am plâns toată ziua când am aflat că fetiţa mea a fost diagnosticată cu leucemie”
Deşi numărul de cazuri de cancer în rândul copiilor este mult mai redus decât la adulţi, iar şansele de tratament sunt mult mai mari, cuvintele copil şi cancer nu sună niciodată bine împreună. Depistat la timp, cancerul la copii răspunde mult mai bine la tratament decât la adulţi.
Articol editat de Daiana Rosca, 23 decembrie 2022, 09:53
De ce fac copiii cancer? Din nefericire, cauza este în mare măsură necunoscută, iar tipurile de cancer pe care le dezvoltă copiii în general nu pot fi prevenite. Până în prezenţ nu există dovezi ştiinţifice conform cărora cancerul din copilărie poate fi cauzat de comportamentul uman. Prin urmare, nu există dovezi că un anumit comportament al copilului sau parinţilor ar fi putut provoca o boală oncologică. E tare complicat când primeşti un astfel de diagnostic.
O ştie cel mai bine o tânără mămică din Salonta care a ales să-şi trateze fetiţa care suferă de leucemie tot la Timişoara în sectia hemato-oncologică. Când unele familii îşi făceau planuri pentru vacanţa de vară, tânăra mămică căuta cel mai bun spital pe fetiţa sa.
„Din 18 iulie suntem aici, acum am terminat protocolul 1. Fetița a picat de pe cal și imediat o fost prea vânătă deşi a avut toate protecțiile, a avut protecție de coloană, căciulă, tot, cască de toate și nu trebuia să fie așa de vânătă. Am mers la Oradea ca să face o ecografie abdominală că am crezut că are ceva la splină, dar atunci au descoperit că avem leucemie și ne-au trimis aici, la Timișoara.
Am plâns toată ziua când am aflat acest diagnostic, dar sunt asistentele foarte bune şi medicii. Toată lumea-i lângă noi și ne ajută. Doamna doctor, ne sprijină, ne pune că n-o să avem probleme, că asta se vindecă foarte ușor.
Fetiţa este foarte curajoasă, dar pentru mine este greu, eu am emoții, în fiecare dimineaţă când aștept analizele de sânge, dar eu cred în Dumnezeu și Dumnezeu de ajută.
Știți că stăm în condiții foarte bune, aici la spital avem baie separată, avem saloane curate, dar noi stăm aici foarte mult timp și pentru asta trebuie să ne simțim și bine, pentru că dacă fetiţa este într-o situație bună, se vindecă mai ușor. Şi noi donăm când putem, din salariu întotdeauna trimitem la spital„.