[AUDIO] Zimbrii se simt bine la Armeniş
Doi pui de zimbru au fost zăriţi recent de rangerii proiectului LIFE Bison în acţiunile de monitorizare prin Munţii Ţarcu. În Măgura Zimbrilor din vecinătatea comunei cărăşene Armeniş, vieţuiesc acum în libertate peste 57 de exemplare de zimbru, dintre care cel puţin 12 născuţi în sălbăticie. Aceştia fac parte din cea mai mare turmă din România ultimilor 200 de ani, a declarat pentru Radio Reşiţa specialistul în comunicare al WWF-România, Bianca Ştefănuţ. Conform acesteia, anul trecut s-au născut cel puţin 8 viţei, naşterile în sălbăticie fiind un indicator pozitiv pentru proiectul de resălbăticire din Carpaţii Meridionali. Următorul transport de zimbri este planificat pentru finalul lunii iulie, cu exemplare relocate din rezervaţii din Germania.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 7 iulie 2020, 13:00 / actualizat: 8 iulie 2020, 5:29
Răspândit în întreaga Europă, zimbrul european a ajuns pe cale de dispariție la începutul secolului al XX-lea prin vânătoare excesivă și pierderea habitatului. Începând cu anul 2014, programul de reintroducere a zimbrilor, acţiune în curs de desfășurare de către Rewilding Europe și WWF România, este cea mai mare încercare de acest gen din Carpații Meridionali. Primele două transporturi au avut loc în 2014 și 2015 în Munții Țarcu, în vecinătatea comunei Armeniș. Transporturile s-au repetat apoi în fiecare an în cadrul proiectului LIFE Re-Bison finanțat de Comisia Europeană. În 2018 au fost eliberați încă 23 de zimbri în sălbăticie, iar anul trecut 11 exemplare. Obiectivul general al proiectului LIFE Bison este stabilirea unei populații sălbatice de zimbri viabilă din punct de vedere demografic și genetic în Carpații Meridionali. Subpopulațiile vor fi conectate prin coridoare naturale, permițând migrația și schimbul genetic.
WWF România și Rewilding Europe colaborează îndeaproape cu comunitățile locale din ambele locații de reintroducere a zimbrilor, cu implicarea antreprenorilor locali, RNP Romsilva, a ocoalelor silvice, a asociațiilor de vânătoare și a operatorilor de turism, asigurându-se că programul de reintroducere al zimbrilor îşi va atinge toate obiectivele propuse.
Proiectul LIFE-Bison este derulat de WWF-România și Rewilding Europe, cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene, prin Programul LIFE.