[AUDIO] Vom avea spital judeţean nou la Reşiţa? Consiliul Judeţean şi Primăria Reşiţa şi-au unit forţele pentru un proiect ambiţios
Ambiţiosul proiect care vizează construirea unui nou spital judeţean la Reşiţa a fost detaliat astăzi, într-o conferinţă de presă susţinută de preşedintele Consiliului Judeţean, Romeo Dunca, primarul Ioan Popa şi senatorul liberal Marcel Vela. Avantajele unei asemenea investiţii în sănătate sunt mari, iar proiectul va fi concretizat, cu forţe unite, de Consiliul Judeţean şi Primăria reşiţeană, a spus Romeo Dunca.
Articol editat de Vali Hora, 25 iunie 2021, 21:01 / actualizat: 25 iunie 2021, 23:58
„Am identificat terenul. Primăria ne-a pus la dispoziție acest teren, este un foarte mare avantaj să începem cu un pas atât de mare. Avem terenul, nu mai este cazul să cumpărăm sau să expropriem. Prin urmare, astăzi putem spune că suprafața de teren pe care acest spital nou ar trebui să apară există în patrimoniul primăriei”, a declarat Romeo Dunca.
Noul spital ar urma să fie construit în zona Triaj, în apropierea Muzeului de Locomotive. Complexul medical cu 550 de paturi va beneficia de toată infrastructura necesară şi de aparatură medicală de ultimă generaţie. Proiectul nu e unul fantezist, a dat asigurări primarul Ioan Popa.
„Nu suntem în faze aiuristice, nu suntem visători, nu suntem fanteziști. S-a declanșat un protocol între Consiliul Județean și Primăria Reşiţa. S-a declanșat licitația pentru masterplan și studiul de prefezabilitate, urmând ca undeva, în decembrie – ianuarie, să lansăm studiul de fezabilitate. Discuţiile pe care le-am avut cu Ministrul Sănătăţii şi cu premierul Florin Câţu au fost în felul următor: cine vine primul, primeşte banii. Focusul, inclusiv pe PNRR, este pe sănătate. Dacă suntem rapizi şi ne mişcăm inteligent, vom putea accesa fondurile necesare”, a spus edilul şef al Reşiţei.
Investiţia totală ar urma să se ridice la circa 150 de milioane, cu o contribuţie de 2% din partea administraţiei locale şi judeţene. Pentru finanţare, speranţele se leagă în primul rând de PNRR, dar există şi alte programe de care dispune Ministerul Sănătății, a mai precizat Ioan Popa. Un proiect foarte important pentru Reşiţa şi pentru Caraş-Severin, a spus la rândul său senatorul Marcel Vela, care a subliniat că Ioan Popa şi Romeo Dunca au tot sprijinul său la Bucureşti.
„Prin priceperea președintelui, a primarului reședinței de județ, cu susținerea ADR Vest, putem face un spital județean nou, în care efortul financiar al administraţiei să fie de doar 2%. Investim în ceva nou, util, cu circuite moderne. Aveți încredere în Romeo Dunca şi Ioan Popa. Ei nu au reușit în viață sau în profesie pentru că au fost neinspirați, pentru că nu au fost pricepuți; pe când alții, care critică, am văzut ce afaceri catastrofale pentru Caraș-Severin au făcut”, a spus senatorul Marcel Vela.
Intenţia de a construi un spital judeţean nou, de la zero, înseamnă totodată renunțarea la proiectele de eficientizare energetică a celor trei staționare ale Spitalului Județean de Urgență – proiecte calificate drept păguboase de senatorul liberal. În cursul întâlnirii cu presa, Marcel Vela a apreciat că raportul beneficii-costuri este incomparabil mai bun în cazul proiectului propus acum Consiliul Judeţean şi Primăria Reşiţa.