[AUDIO-VIDEO] Vă mai amintiți de bilele extinctoare de la Județean?
Consiliului Județean Caraș-Severin a achiziționat spre finalul anului 2021, 70 de bile extinctoare pentru prevenirea incendiilor la ATI, doar că, de mai bine de 2 luni, bilele extinctoare, care au fost achiziționate de Consiliul Județean la solicitarea directorului medical Cosmin Librimir, sunt și astăzi în cutii, în loc să fie montate în saloanele pacienților de la ATI.
Articol editat de Daiana Rosca, 13 februarie 2022, 14:45
Deși sunt reglementate prin lege și chiar recomandate în zonele cu risc de incendiu, la Spitalul Județean din Reșița nu s-au montat pentru că există persoane în cadrul unității medicale care se opun, ne-a declarat directorul medical, Cosmin Librimir cel care a cerut ajutorul specialiștilor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, pentru a rezolva această problemă, evident în beneficiul pacienților:
Prin simpla sa aruncare în foc, bila extinctoare se activează într-un interval de 3-5 secunde și disperseaza instantaneu substanțe chimice pentru stingerea focului si sunt foarte utile în cazul izbucnirii unui incendiu, când nimeni nu este de față. Bila poate fi plasată în diferite locuri expuse incendiilor, cum ar fi deasupra întrerupătoarelor de curent electric, în saloanele cu oxigen sau deasupra prizelor suprasolicitate.
Există 2 moduri de protecție:
1.Protecție activă: În momentul izbucnirii unui incendiu, bila extinctoare poate fi pur și simplu aruncată în foc. Aceasta va câdea la baza flacării, activându-se în 3 secunde. Nu este necesară nicio acționare mecanică a bilei și niciun fel de instruire sau îndemânare specială. Bila extinctoare are un diametru de 15 cm și doar 1,3 kg, fiind extrem de ușor de manevrat.
2.Protecție pasivă: Unul dintre cele mai importante avantaje ale bilei Elide Fire este acela că se activează automat în prezența focului. Dacă este plasată în zone cu risc crescut, în care izbucnesc majoritatea incendiilor, se va activa automat când va atinge temperatura corespunzătoare și va stinge instantaneu focul. Suportul de perete montat în locul cel mai vulnerabil este varianta optimă pentru modul pasiv de utilizare.
Bila poate fi montată pe perete sau așezată pur și simplu pe o suprafață plană, vizibilă și ușor accesibilă. Locurile cele mai indicate ar fi în zonele de risc crescute, precum întrerupătoare de curent electric, în preajma semineelor sau a prizelor. Cea mai bună opțiune pentru utilizarea pasivă este instalarea mingii în locurile cele mai vulnerabile.
Și totuși, sunt 19 spitale administrate de Primăria Capitalei plus alte unități din țară, care au în dotare astfel de dispozitive; și noi avem 70 de bile, dar…. le ținem în cutii…De ce? Cine se opune cu atât de multă vehemență montării? Dacă va fi un incendiu cine își asumă? Speram să obținem aceste răspunsuri pentru pacienții cărășeni care merită să fie informați, având în vedere că vorbim despre un spital public.
Doamna manager, Alina Stancovici, nici astăzi nu a fost de găsit.
Sursa foto: primaria Bucuresti