[AUDIO] Unii pacienţi de la Judeţeanul din Reşiţa aşteaptă între 12 şi 24 de ore în UPU până li se găseşte un loc liber în ATI sau în secţiile COVID
La fel ca toate unităţile medicale din ţară şi secţia de Urgenţe a Spitalului Judeţean Reşiţa este suprasolicitată din cauza numărului mare de cazuri infectate cu SARS CoV-2. Unii pacienţi sunt nevoiţi să aştepte chiar şi 24 de ore până li se găseşte un loc liber în ATI sau în secţiile de pneumologie şi boli infecţioase.
Articol editat de Daiana Rosca, 29 septembrie 2021, 17:30 / actualizat: 29 septembrie 2021, 18:32
În aceste condiţii, cadrele medicale rămân lângă pacienţi în UPU şi le cumpără chiar şi mâncare şi apă celor care sunt nevoiţi să aştepte, ne a declarat medicul Emil Bunda.
„Există perioade în care întradevăr pacienţii aşteaptă foarte mult nu neaparat pentru investigaţii ci pentru eliberarea unui loc pentru internare. Este adevărat că sunt zile în care ţinem pacienţii şi 12 sau chiar 24 de ore cu tratament în secţia de Urgenţe pentru COVID-19.
Sigur că şi aparţinătorii pot să le aducă ceva de mâncare, să le asigure necesarul. Din păcate în UPU aşa cum se ştie nu este asigurată hrana pacienţilor, este mai complicat dar vă asigur că oamenii nu sunt lăsaţi să moară de foame sau de sete, oamenii primesc cele necesare de la aparţinători sau de la personalul medical, ne descurcăm. Sunt situaţii când pacienţii trebuie temporizaţi, locul de temporizare rămâne UPU unde există prize unde putem conecta măştile cu oxigen, asta e de fapt problema pacienţilor care trebuie internaţi să existe oxigen. În UPU la capacitate maximă putem ţine şi 10 pacienţi, până acum am avut 5-6„, ne-a declarat medicul Emil Bunda.
Toate locurile din secţia de terapie intensivă de la Spitalul Judeţean din Reşiţa sunt ocupate la această oră de pacienţii cu SARS CoV-2. Deşi sunt foarte multe solicitări de la spitalele din ţară, judeţeanul din Reşiţa este nevoit să refuze preluarea cazurilor grave din alte judeţe din acest motiv, ne-a mai declarat medicul Emil Bunda.
Pentru a nu ajunge caz de ATI, medicul Emil Bunda îndeamnă populaţia ca la primele simptome de boală să se prezinte la spital, să nu-şi administreze tratament după ureche şi să se vaccineze, pentru că imunizarea este cea mai bună metodă de protecţie.