[AUDIO] Unii medici de familie refuză să-şi desfăşoare activitatea şi în centrele de permanenţă din Caraş-Severin. De ce?
Pentru medicina de urgenţă existenţa centrelor de permanenţă în Caraş-Severin reprezintă o gură de oxigen, însă din cauza medicilor de familie aflaţi în pragul pensionării mai multe zone sunt descoperite.
Articol editat de Daiana Rosca, 28 aprilie 2022, 17:11
În Caraş-Severin funcţionează la această oră 10 centre de permanenţă. În aceste unităţi sunt 55 de medici de familie care asigură continuitatea asistenţei medicale, însă aceste centre de permanenţă nu sunt suficiente atrage atenţia medicul şef al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Laurenţiu Mărţuică. Acesta susţine că zonele de lângă Oraviţa şi Moldova Nouă sunt descoperite din acest punct de vedere, iar medicii de familie nu sunt interesaţi să îşi desfăşoare activitatea într-un astfel de centru.
Medicii din Clisura Dunării au avut discuţii cu reprezentanţii CJAS pe această temă însă cei mai mulţi dintre ei nu doresc să se implice pentru că sunt în pragul pensionarii.
Cele 10 centre de permaneta funcţionează în localităţile: Anina, Bocşa, Bozovici, Soceni, Constantin Daicoviciu, Iablaniţa, Vama Marga, Slatina Timiş, Cornereva şi Băile Herculane.
Ordinul 697/112/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice cu privire la asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă, nu prevede valori de contract, iar decontările se efectuează în funcție de tariful/oră/gardă și orele de gardă realizate de furnizori și validate prin intermediul aplicației informatice SIUI.
În prezent nu se înregistrează restanțe la plată pentru sumele efectuate, sumele alocate de CNAS fiind suficiente pentru plata serviciilor medicale.
Sursa foto: arhiva RRR