[AUDIO] Agricultorii, da, oierii, ba, iar subvenţiile sunt mărul discordiei între fermieri şi APIA la Ciuchici şi Răcăşdia
Valoric, subvenţiile oferite de APIA, atât agricultorilor, cât şi crescătorilor de animale, nu le oferă prea multe avantaje sau şanse de câştig, dat fiind faptul că suma este foarte mică şi nu le acoperă toate cheltuielile. Unii sunt mulţumiţi că nu au încotro, alţii, nu prea.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 16 iulie 2020, 14:45 / actualizat: 17 iulie 2020, 16:07
Crescătorii de animale din Răcăşdia spun că, subvenţiile obţinute pentru păşune sunt mulţumitoare, în schimb cele pentru ovine, infim de mici, sume care nu acoperă toate cheltuielile pentru întreţinerea unui animal sănătos.
„Beneficiez de subvenţii pentru păşune şi animale. La oi nu sunt prea mulţumit că este 20 de lei pe cap de oaie, nu-ţi acoperi cheltuielile, dar aşa la păşune sunt mulţumit. Anul acesta am depus cererile la APIA, le primim în toamnă, dar nu acoperă cheltuielile pentru iernatul oilor, privind furajele, tratamentele, un animal trebuie să-l ţi sănătos să ai să produci de pe el. Cheltuielile se fac din buzunarul propriu.”
De la agricultorii din zona comunei Ciuchici am aflat că, oricât de mici ar fi sunt binevenite pentru că le investesc în utilaje şi dotări.
„Sumele sunt binevenite, dar nu sunt subvenţiile cum sunt în celelalte ţări din Uniunea Europeană. La noi sunt mai mici, dar ne mulţumim şi cu puţin, cum zice românu. Banii obţinuţi îi investesc în utilaje. Am cumpărat greblă de adunat fân, cositoare, am aproape toate utilajele necesare, sunt ale mele ţi îmi fac treaba cu ele când e momentul, că dacă nu ai utilajul tău şi aştepţi după unul altul, nu ai făcut nimic„.
Campania de depunere a subvenţiilor la APIA, pe anul anul acesta, s-a încheiat la sfârşitul săptămânii trecute, acum urmează controalele în teren şi în toamnă primele plăţi pentru fermierii eligibili.
Sursa foto: Radio Romania Reşiţa