[AUDIO] Subvenții de 4 ori mai mari pentru furnizorii de servicii sociale din Caraș-Severin
Articol editat de Cristina Corocan, 19 ianuarie 2023, 09:32
Aceste sume sunt acordate prin Agenţia Naţionale Pentru Plăţi Şi Inspecţie Socială filiala Caraș-Severin pentru serviciile sociale organizate de furnizorii privați din județ, pentru a asigura o calitate mai bună a serviciilor oferite. 8 centre sociale din Caraș-Severin beneficiază anul acesta de o subvenție majorată substanțial pentru fiecare beneficiar, respectiv de la 250 de lei pe lună în anul trecut la 1000 de lei pe lună.
”Avem o veste bună pentru anul 2023 pentru toate serviciile sociale organizate de furnizorii privați din Caraș-Severin, în sensul obținerii de către aceștia a subvențiilor conform Legii 34/ 1998 în ceea ce privește acordarea de sume de la bugetul de stat pentru creșterea calității serviciilor de îngrijire pe care le oferă beneficiarilor. Un număr de 8 centre sociale din Caraș-Severin beneficiază anul acesta de o subvenție majorată substanțial pentru fiecare beneficiar, respectiv de la 250 de lei pe lună în anul trecut la 1000 de lei pe lună în anul acesta repet, pentru fiecare beneficiar. Este vorba de 6 cămine pentru persoane vârstnice în care sunt un număr mediu de 250 de beneficiari. Alte 2 centre sunt Centru rezidențial de tip familial pentru copii Tabita din Bocșa, ce aparține de Fundația Pro Deo, în care sunt ocrotiți de peste 20 de ani copii în sistem familial. În prezent sunt 10 copii acolo, cu rezultate dintotdeauna foarte bune. De asemenea sunt fonduri majorate și pentru un centru de zi deosebit din punct de vedere al serviciilor pe care le oferă, prin faptul că oferă inclusiv servicii stomatologice celor cu HIV sau cu hepatită cronică. Anul viitor așteptăm și furnizorul de la Glimboca să vină și să solicite subvenția pentru că suntem siguri că îndeplinește toate condițiile legale, la fel ca și ceilalți furnizori de servicii sociale. Fundațiile și Asociațiile beneficiază de aceste subvenții chiar din această lună pe tot parcursul anului 2023, pentru fiecare beneficiar în parte, a concluzionat Elena Solomonesc, directorul executiv al Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială din Banatul Montan.
Acești furnizori sunt:
Fundația Humanitas Pro Deo, Centrul pentru adulți și bătrâni aflați în dificultate, cu cazare în Oțelu Roșu, care primește o subvenție de 45000 de lei pe lună aferentă unui număr de 45 de beneficiari, Căminul pentru persoane adulte și vârstnice din localitatea Anina, care primește o subvenție de 48000 de lei pe lună aferentă unui număr de 48 de beneficiari, Centrul de tip familial ”Tabita” din localitatea Bocșa, care primește o subvenție de 10000 de lei pe lună aferentă unui număr de 10 beneficiari, Centrul de zi pentru persoane cu probleme speciale de sănătate (HIV sau hepatită cronică) din Reșița, care primește o subvenție de 12000 de lei pe lună aferentă unui număr de 20 de beneficiari.
De asemenea, Asociația ”Simieon și Ana” cu Centrul social din localitatea Belobreșca, care primește o subvenție de 28000 de lei pe lună aferentă unui număr de 28 de beneficiari și cu Centrul Social ”Simion și Ana” din Radina, care primește o subvenție de 18000 de lei pe lună aferentă unui număr de 18 beneficiari, Așezământul Monahal Social ”Țara Almăjului”, Căminul pentru persoane vârstnice Țara Almăjului din localitatea Bozovici, care primește o subvenție de 50000 de lei pe lună aferentă unui număr de 50 de beneficiari. De asemenea, Biserica Greco-Catolică din Oravița, Centrul Social ”Sfântul Iosif” Oravița, care primește o subvenție de 40000 de lei pe lună aferentă unui număr de 40 de beneficiari.
Din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale se acordă subvenții pentru finanțarea următoarelor categorii de cheltuieli:
a) de personal, pentru personalul de specialitate de îngrijire şi asistenţă, respectiv personal de specialitate şi auxiliar;
b) cu hrana pentru beneficiarii cantinelor sociale sau ai altor servicii de acordare a hranei, respectiv masa pe roţi, precum şi pentru beneficiarii centrelor rezidenţiale şi ai centrelor de zi;
c) pentru carburanţii necesari funcţionării mijloacelor de transport pentru centrele de zi, unităţile de îngrijiri la domiciliu şi cantinele sociale sau alte servicii de acordare a hranei, respectiv masa pe roţi;
d) de întreţinere şi gospodărie: încălzire, iluminat, apă, canal, salubrizare, poştă, telefon şi internet.
sursa foto: Fundația Humanitas Pro Deo