[AUDIO] Spitalele din Caraş-Severin au mare nevoie de sânge dar sunt tot mai puţini donatori. Ce se întâmplă?
Centrul de Transfuzii Sanguine din Reşiţa este la un pas de a nu mai putea onora solicitările spitalelor. Din cauza temperaturilor ridicate din ultimele zile dar şi a concediilor, tot mai puţini oameni se prezintă la unitatea din municipiu pentru a dona sânge.
Articol editat de Daiana Rosca, 16 iulie 2022, 12:47
Noroc cu Centrul Regional din Timişoara! Acesta vine mereu în sprijinul bolnavilor din Reşiţa, spune medicul şef Rodica Neaga. Aceasta face apel la oameni să vină si să facă o faptă bună pentru a nu ajunge în situaţia de a amâna anumite intervenţii chirurgicale, din lipsă de sânge.
Spitalele din Caraş-Severin au mare nevoie de sânge pentru a nu ajunge în situaţia în care să amâne anumite intervenţii chirurgicale. Oamenii nu trebuie să se sperie de temperaturile ridicate. Centrul din Reşiţa este dotat cu aer condiţionat iar donatorul primeşte apă şi i se asigură tot confortul, ne-a mai declarat medicul şef, Rodica Neaga.
Cetăţenii se pot prezenta la Centrul de Transfuzii din Reşiţa de luni până vineri între orele 7.30-13.00. Dupa donare, sângele voluntarului este împrospătat, imunitatea organismului creşte, iar riscurile de paralizie, de infarct şi de accident vascular se reduc cu circa 30%.
CE TREBUIE SĂ CUNOASCĂ PERSOANELE CARE POT FI DONATORI DE SÂNGE:
-Vârsta cuprinsă între 18-60 ani;
-Greutate corporala minima 50 kg;
-Tensiunea arteriala : maximă nu depăşeşte 180 mmHg, iar minima 100 mmHg;
-Valoarea hemoglibinei nu este mai joasă de 125g/l pentru femei şi nu mai puţin de 135 pentru bărbaţi;
-Nu prezintă afecţiuni de genul: boli de piele, sechele pulmonare, operaţie de ulcer, tendinţa de sângerare anormală.
-Intervalul de timp între doua donări de sânge nu poate fi mai mic de 60 zile .