[AUDIO] Slujire la Măureni şi Şoşdea
În duminica a 28-a după Rusalii Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului s-a rugat împreună cu preotul și credincioșii din Parohia Șoșdea, Protopopiatul Reșița. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Duminica tuturor Sfinţilor”, alături de un sobor de preoți și diaconi. Au participat numeroși credincioși, autorități locale și foarte mulți copii și tineri îmbrăcați în port popular.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 11 decembrie 2022, 22:20 / actualizat: 12 decembrie 2022, 10:39
Pentru cei 15 ani de păstorire a părintelui paroh Sorin Belu în Parohia Șoșdea, administrația locală i-a oferit o diplomă de recunoștință. Aceeași diplomă a fost înmânată și Preasfințitului Lucian pentru întreaga purtare de grijă arătată față de această parohie, dar și de întreaga comună Măureni.
După Sfânta Liturghie Părintele Episcop a binecuvântat și o capelă mortuară cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gravriil”, ce se află în proximitatea bisericii. Biserica din Parohia Șoșdea a fost construită în stil arhitectural eclectic, în anul 1926, fiind sfinţită de arhiereul Filaret Musta. Sfântul locaș a fost pictat de către bucureşteanul Constantin Savin în anul 1977.
Tot astăzi, Preasfințitul Lucian a sfințit și capela mortuară cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” ce se află în vecinătatea cimitirului din Parohia Măureni.
„Ne bucurăm că aceste capele s-au ridicat de către credincioșii din cele două parohii, cu sprijinul substanțial al Primăriei comunei Măureni, domnul primar fiind și membru în Adunarea Eparhială, în Consiliul Eparhial, dar și în Adunarea Națională Bisericească. Avem aici oameni destoinici, oameni credincioși și harnici. Se vede că aici în comuna Măureni oamenii sunt foarte atașați de sfânta biserică și astăzi mulți au venit la Sfânta Liturghie, și din Șoșdea și din Măureni, și mulți dintre ei s-au împărtășit cu Sfintele Taine”, a subliniat ierarhul.
„Este bine de menționat și faptul că la Măureni avem și un centru de tineret foarte activ. Sunt foarte mulți tineri aici, care, o parte dintre ei activează în Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte. Sunt mulți voluntari și formatori în taberele pe care Episcopia noastră le organizează în fiecare vară. Așadar, avem aici la Șoșdea și Măureni o viață bisericească și duhovnicească efervescentă, în sensul că acești credincioși, dar și tinerii, sunt foarte activi și dinamici. De asemenea, avem doi preoți foarte buni în aceste două comunități, care și-au asumat pe deplin misiunea preoțească”, a mai spus Preasfințitul Lucian.
După sfințirea capelei din Măureni, Părintele Episcop a săvârșit și o slujbă de pomenire pentru preoteasa Corina și pentru toți cei care își dorm somnul de veci în cimitirul din Măureni. (Arhid. Pavel Canea, Darius Herea)