[AUDIO] Sinagoga din Reşiţa intră într-un amplu proces de reabilitare, cu bani europeni şi va fi introdusă în circuitul turistic al urbei
Şapte clădiri monument istoric din Reşiţa vor fi reabilitate din bani europeni printr-un proiect al primăriei oraşului depus la Institutul Naţional pentru Patrimoniu şi pentru care s-au obţinut liniile de finanţare.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 16 iunie 2021, 10:40
Una dintre acest clădiri monument este şi Sinagoga din municipiul de pe Bârzava, obiectiv aflat într-o stare avansată de degradare şi care are nevoie, atât de intervenţii la structură, cât şi la elementele de restaurare, a declarat pentru Radio Reşiţa, preşedintele comunităţii evreieşti din municipiul de pe Bârzava, Ivan Schnabel:
„Este vorba de un sprijin de-al Primăriei Reşiţa care a obţinut un program foarte important la Institutul Naţional pentru Patrimoniu care constă în zece linii de finanţare pentru protecţia monumentelor istorice, fiecare în valoare de 100 de mii de lei, plus 10% cofinanţare de către fiecare beneficiar. Primăria ne-a ajutat foarte mult la întocmirea documentaţiei şi consultanţa la firma care se ocupă de obţinerea acestor fonduri. Colaborând cu aceste două foruri am devenit candidaţi admisibili pentru această linie de finanţare. Banii nu sunt chiar atât de mulţi, în sensul că pentru întreaga restaurare a sinagogii care e monument istoric de marcă în Reşiţa, sumele necesare ar fi mult mai mari; aşa că noi ne-am rezumat la lucrările strict necesare care să oprească degradarea clădirii, urmând ca în viitor, să sperăm că vor mai fi ocazii, să trecem şi la restaurare. Ca urmare, începem cu refacerea tencuielii de la faţada care se învecinează cu grădiniţa pentru că au căzut bucăţi de tencuială şi este un pericol pentru copiii care se joacă în curte. Facem acelaşi lucru şi cu faţada exterioară şi de-acolo se desprind cărămizi care pun în pericol pietonii. Vom curăţa faţada şi o vom recosntitui la forma iniţială. Problema numărul 1 este degradarea clădirii din cauza acoperişului care este deteriorat. Fondurile nu sunt suficiente ca să înlocuim acoperişul, dar să îl reparăm putem. Aşa că dorim să înlocuim tablele defecte, în proporţie de 40%, ceea ce ar avea ca efect eliminarea infiltraţiilor de apă în clădire. Dacă reuşim să stopăm degradarea, în viitor, cu alte colaborări, cu alţi bani, eventual linii de finanţare europeană, să reuşim să facem ce s-a făcut şi la Oradea, unde cu ajutorul banilor europeni Primăria a restaurat complet două sinagogi şi alte monumente în aşa măsură încât există posibilitatea de a crea circuite turistice foarte interesante, pe care ei le şi folosesc şi au număr mare de turişti şi asta serveşte vieţii întregului oraş„.
Ivan Schnabel a mai subliniat că, investiţia este de aproximativ 100 de mii de lei, iar beneficiarul participă cu 10% din valoare. Lucrările propuse vor fi efectuate în decursul lunilor septembrie, octombrie şi noiembrie.
Amintim că, Sinagoga din Reşiţa a fost edificată în anul 1907 în stil maur de tip mare, cu cupolă centrală înălţată, care îi dă un caracter de monumentalitate. În exterior, prezintă influenţe maure şi neoclasice.