[UPDATE][AUDIO] Apicultorii au câştigat alegerile Camerei Agricole Caraş-Severin
Articol editat de Gerhard Chwoika, 16 octombrie 2013, 16:30 / actualizat: 16 octombrie 2013, 17:49
Miercuri, 16 octombrie
Ora 16.00
Asociaţia Crescătorilor de Albine filiala Caraş-Severin a câştigat detaşat alegerile pentru Camera Agricolă. Potrivit preşedintelui Comitetului de Iniţiativă Judeţean, Ida Şuţa, peste 2.000 de fermieri au ales această instituţie să-i reprezinte, adică peste 50% din numărul total de alegători. La alegeri, din 23.732 de fermieri, s-au prezentat 3.893, ceea ce reprezintă peste 16%.
Alături de apicultorii cărăşeni, alte 22 de asociaţii, cooperative şi agricultori vor avea reprezentanţi în conducerea noii Camere Agricole în urma alegerilor din 13 octombrie.
Despre prezenţa la vot, Ida Şuţa detaliază:
Preşedintele Comitetului de Iniţiativă Judeţean din Caraş-Severin, Ida Şuţa, prezintă câştigătorii alegerilor din 13 octombrie:
Duminică, 13 octombrie
Ora 17.30
Alegerile noii Camere Agricole în Caraş-Severin au avut loc astăzi, în 77 de secţii de votare din judeţ. Prezenţa fermierilor în cabinele de vot a fost sub aşteptările organizatorilor. Potrivit preşedintelui comitetului de iniţiativă judeţean, Ida Şuţa, aproximativ 10% dintre fermieri şi-au exercitat dreptul de a alege. Termenul limită pentru centralizarea datelor este de 24 de ore de la încheierea votării, a mai precizat Ida Şuţa.
Ida Şuţa, preşedintele comitetului de iniţiativă din Caraş-Severin:
Ora 07.00
Alegerile pentru înfiinţarea noii Camere Agricole în Caraş-Severin sunt programate astăzi, deşi potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 58/2013, data limită era 12 septembrie. Situaţia întârzierilor este una la nivel naţional, iar cauzale sunt legate de probleme de organizare şi lipsă de fonduri. În acelaşi timp, în toată ţara sunt angajaţi ai Camerelor Agricole din subordinea Consiliilor Judeţene care nu şi-au primit salariile de luni de zile. În ceea ce priveşte judeţul Caraş-Severin, potrivit directorului Camerei Agricole, ing. Pavel Nefir nu există cazuri de angajaţi din Caraş-Severin care să nu-şi fi primit salariile.
Conform preşedintelui Comitetului Judeţean de Iniţiativă, Ida Şuţa, judeţul Caraş-Severin se încadrează în termen întrucât comitetul de iniţiativă a fost înfiinţat în 16 iulie, ceea ce înseamnă că până în 13 octombrie nu se împlinesc 90 de zile potrivit legii. Aceasta a mai precizat că fondurile pentru organizarea alegerilor au fost foarte greu de atras, deoarece comitetele de iniţiativă sunt organizaţii non-guvernamentale, ceea ce însemană că finanţările trebuiesc făcute de membrii fermieri.
Alegerile sunt organizate la nivelul primăriilor din Caraş-Severin şi au drept de vot fermierii membrii ai camerelor agricole. În cursa electorală s-au înscris două sindicate, nouă asociaţii, patru cooperative, colegiul medicilor, liceul teoretic „Mihai Novac” din Oraviţa şi staţiunea de cercetare şi creştere a ovinelor şi bovinelor din Caransebeş, la care s-au mai adăugat 19 fermieri din judeţ.
Ţinând cont că există judeţe care nu şi-au înfiinţat nici comitetele de iniţiativă, judeţul Caraş-Severin este cu mult înaintea acestora, mai ales că potrivit preşedintelui Comitetului Judeţean de Iniţiativă, Ida Şuţa, suntem printre primele judeţe în care s-a înfiinţat acest comitet.
Preşedintele Comitetului Judeţean de Iniţiativă Caraş-Severin, Ida Şuţa: