[AUDIO] Școală națională de inițiere în alpinism, ediția a III-a în zona Muntele Mic-Țarcu
Articol editat de Cristina Corocan, 20 ianuarie 2023, 14:32 / actualizat: 20 ianuarie 2023, 17:40
În zona Muntele Mic – Țarcu se va desfășura în perioada următoare o școală națională de iarnă pentru cei care doresc să practice alpinismul. 25 de persoane vor lua parte la cursuri până în data de 24 ianuarie. Această școală dedicată montaniarzilor este organizată la inițiativa cunoscutul alpinist Cornel Galescu și cuprinde atât parte de teorie, cât și parte practică. Instructorii vor încerca să atragă atenția asupra tehnicii, pericolelor montane, modului în care trebuie să se echipeze când se deplasează la munte.
”Vreau să fac precizarea că este o școală de inițiere în alpinism sau mai degrabă o școală de munte. Școală de iarnă se desfășoară în perioada 20- 24 ianuarie și are ca și zonă de desfășurare, arealul Muntele Mic – Țarcu și este organizată de către Asociația ”Aventura” de la Muntele Mic și Asociația ”Teramont” din Cluj. La această tabără, la această școală de munte participă 25 de persoane din întreaga țară și s-au înscris cu câteva luni înainte. În clipa în care am anunțat evenimentul, locurile s-au ocupat foarte repede și asta ne bucură. Deja este o tradiție, fiind a treia ediție a acestei școli. Cursanții care participă au ocazia să învețe despre alpinismul de iarnă, despre felul în care se abordează traseele în sezonul de iarnă, iar școala cuprinde atât parte de teorie, cât și parte de practică.
Cei mai mulți dintre participanți provin din zona Ardealului, din Cluj, din Oradea, Baia Mare, dar sunt câteva persoane care vin și din zona Banatului. Am precizat atunci când s-a făcut selecția că este nevoie de un pic de experiență, adică nu vin chiar novici, oameni care știu ce înseamnă muntele și care au mai fost cel puțin vara pe traseele montane. Cu această ocazie noi, instructorii, care se ocupă de această școală, vom încerca să atragem atenția celor care participă asupra tehnicii, asupra pericolelor montane, asupra modului în care trebuia să te echipezi când mergi la munte. Vom învăța câteva noduri de alpinism, noduri importante pentru că atunci când folosești echipament de alpinism și în special coardă de alpinism, trebuie să știi să te legi, trebuie să știi când te asiguri, ce fel de moduri folosești. De asemenea, vom învăța tehnica de folosire a pioleților și colțarilor. Vom învăța folosirea kitului de avalanșă, chiar dacă acum nu avem așa multă zăpadă, dar cei care parcurg o astfel de școală trebuie să știe să folosească în caz de avalanșă, și bineînțeles și ceva tehnici de prim ajutor. Sunt și femei și bărbați la cursuri cu vârste cuprinse între 25-35 de ani. Instructorii sunt membri ai Asociației Aventura și ai Asociației Teramont, oameni cu care am mai lucrat până acum și care au o experiență de munte de cel puțin 10 ani. În cazul în care condițiile pe munte efectiv nu sunt prielnice, ne vom muta cu exercițiile în Parcul de Aventură, acolo unde există panou de cățărat. Există diferite ateliere unde se pot învăța nodurile, se poate face practică, avem zone în care se poate învăța rapelul, deci cumva ne adaptăm la orice condiție”, a spus alpinistul Cornel Galescu.
Școală de alpinism se află la a 3-a ediție și va încheia marți, 24 ianuarie.
sursa foto:Cornel Galescu