[AUDIO] Şcoala din Sânmartin, prizonieră în istorie
Articol editat de Mirabela Afronie, 20 septembrie 2013, 19:14
Şcoala generală din localitatea Sânmartin din judeţul Arad este prizonieră în istorie. O clădire plină de igrasie cu o curte interioară acoperită de mocirlă unde copiii cu greu ajung la latrinele în aer liber fără apă curentă cu ţâşnitori care seamănă cu locul unde animalele beau apă şi săli de clasă cu sobe pe lemne, geamuri sparte şi podele putrede care emană miros de petrol. Acestea sunt condiţiile în care copiii secolului XXI de la Sânmartin învaţă aritmetica aşa cum spun aceştia pentru „a nu fi păcăliţi la cumpărături”.
Părinţi şi profesori sunt aici zugravi şi tâmplari cu o contribuţie de 1 leu pe lună pentru fiecare copil din şcoală. Se zice ca implicarea societăţii nu este pe măsură în astfel de cazuri.
Cert este că, la 30 de km de acest loc uitat de autorităţi, peste 12 milioane de euro au fost investiţi în clădirea în care funcţionează Colegiul Naţional „Moise Nicoară” din Arad. Este cea mai importantă investiţie din sistemul educaţional românesc, realizată cu fonduri obţinute de la Uniunea Europeană.
Ascultaţi un reportaj realizat de Ioan Suciu în cele două şcoli din judeţul Arad: