[AUDIO] Salvatorii din pasiune, decoraţi de preşedintele României
Cu prilejul Zilei Protecţiei Civile, la Palatul Cotroceni, are loc marţi, 28 februarie ceremonia de decorare a salvatorilor români, participanţi la misiunile de căutare-salvare desfăşurate în urma cutremurelor din Turcia.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 28 februarie 2023, 18:13
Preşedintele României, Klaus Iohannis decorează militarii, pompierii, medicii, asistenţii şi voluntarii care au participat la misiunea internaţională umanitară din Turcia, prin acordarea Drapelului de luptă Unităţii Speciale de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Printre ei se numără şi echipa de la Gugulania Caransebeş, reprezentată de Cristian Brecica şi câinele său, Vreni. Ei au facut parte din grupul Ro-USAR 2, care a acţionat în provincia Hatay, pe raza oraşului Antakya.
Cristian Brecica, profund impresionat de gestul oamenilor care au rămas doar cu hainele de pe ei şi poate cu o felie de pâine în buzunar, a mărturisit pentru Radio Reşiţa:
„Acolo, acei oameni care nu mai au nimic, să-i vedeți cum din nimicul lor scot un biscuite și vin să ți-l dea ție și să-ți mulțumească. Dacă n-am fost binecuvântat în turcă și în religia lor și în credința lor, nu am fost binecuvântat în viața mea asta de 49 de ani, în religia noastră creștină. Suferința asta cred că e o mare cercetare pentru poporul turc și pentru oamenii ăștia care instinctiv au reușit să treacă în dragostea lor față de omul care vine în ajutorul lor, pe care altfel n-ai fi văzut-o. Turcii, se știe că sunt niște negustori, sunt niște oameni șmecheri. Ei, acuma e o altă imagine, nu s-au considerat pe sine ca fiind ei cei mai peptoși ci ne-au luat împreună cu ei și și-au arătat mulțumirea și recunoștința față de noi care am fost în spatele lor, care le-am asigurat suportul. A fost o experiență grea, dar frumoasă şi interesantă„.
Cristian Brecica a mai subliniat că, seismele din Turcia au demonstrat încă o dată eficiența câinilor de căutare-salvare. Aceste animale sunt practic de neînlocuit mai ales atunci când timpul pentru a interveni și a salva vieți este limitat, iar participarea în misiuni de salvare, crucială.