[AUDIO] Rugăciune pentru elevii Seminarului Teologic din Caransebeș la început de an școlar
Pentru elevii Seminarului Teologic Ortodox „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș, anul școlar 2022-2023 a început cu rugăciune. În Biserica cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din incinta unității de învățământ teologic, a fost săvârșită cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, o slujbă de Tedeum. Sfânta slujbă a fot oficiată de părintele Rusalin Isac, directorul Seminarului Teologic, alături de părintele duhovnic Zaharia Cocie și părintele profesor Cosmin Mutașcu, răspunsurile la strană fiind date de un grup de seminariști condus de părintele profesor Petru Paica.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 5 septembrie 2022, 16:00
Au luat parte la acest eveniment părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, profesorii, elevii, precum și părinții și alți însoțitori ai seminariștilor.
„Dincolo de orice, această școală vine să vă consolideze sau să vă deschidă perspectivele pentru acest ideal de a fi fericit într-o lume frământată, copleșită, aparență de beznă și de dezorientare. Această școală ce funcționează de atâția ani și care rezistă într-un context nefavorabil, dragi elevi, vine să vă propună aceasta. Este fundamental să cultivăm și să descoperim cunoștințele și abilitățile noi, dar în egală măsură, toate acestea trebuie să ne facă fericiți și probabil că acesta este cel mai greu ideal. De aceea, Mântuitorul asociază viața veșnică cu fericirea. Dacă lumea ne propune doar o viață tributară simțurilor, această școală vine să vă propună împreună cu profesorii și cu biserica, o viață care să vă facă fericiți. Adică ce să vă stimuleze ceea ce ne dorim cu toții fericirea în împărăția lui Dumnezeu. Dincolo de aceste burse, dincolo de ceea ce dumneavoastră învățaţi, să știți că societatea și Biserica vă pune în mână un cec în alb, iar această ofertă pe care societatea și Biserica vi-o pune în mână este una de a deveni lumină în comunități și pentru a deveni lumină în comunități. Este fundamental să vă consolidați acest ideal și nume de a fi fericiți așa cum Domnul ne promite. Este cea mai importantă promisiune pe care El ne-o face și noi știm că Dumnezeu nu minte.„
Astfel, luni, 5 septembrie, prin deschiderea festivă a noului an școlar au început cursurile la prestigioasa școală teologică din Banatul de Munte.
După sfânta slujbă părintele director Rusalin Isac le-a urat un cuvânt de bun venit elevilor de clasa a IX-a, asigurându-i că în școala cu profil teologic din Caransebeș profesorii se dedică necondiționat pentru ca elevii să beneficieze de o pregătire teologică și pedagogică de cea mai bună calitate. De asemenea, i-a îndemnat pe toți elevii din cei patru ani de studiu, să fie cât mai responsabili față de programul educativ, duhovnicesc și liturgic ce se desfășoară la Seminarul Teologic din Caransebeș.
În continuare părintele consilier Casian a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la începutul anului şcolar, intitulat „Rugăciunea – izvor de pace, bucurie şi comuniune”. De asemenea, a transmis cuvântul de binecuvântare al Părintelui Episcop Lucian la început de an școlar, în care a subliniat părinteasca purtare de grijă pentru Seminarul Teologic Ortodox „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș.
Părintele arhimandrit a mai explicat celor prezenți că Școala de teologie din Caransebeș propune, pe lângă programul educațional, un ideal. „Dincolo de orice, această școală ce funcționează de atâția ani, vine să vă consolideze, sau să vă deschidă perspectivele pentru idealul de a fi fericiți, într-o lume frământată, copleșită în aparență de beznă și de dezorientare. Este fundamental să cultivăm și să descoperim cunoștințele și abilitățile noi, dar în egală măsură toate acestea trebuie să ne facă fericiți. Dacă lumea ne propune doar o viață tributară simțurilor, această școală, împreună cu profesorii și Biserica, propune o viață care să ne facă fericiți, adică stimularea fericirii din Împărăția lui Dumnezeu”.
Seminarul din Caransebeș înfiinţat de episcopul Ioan Popasu în anul 1876, a fost transformat, după 51 ani de existenţă, în Academie Teologică, funcţionând în această organizare până la reforma învăţământului din 1948. În anul 1955 a fost trecut la gradul de Seminar Teologic, funcţionând fără întrerupere până în prezent. De-a lungul timpului Seminarul din Caransebeş a format caractere, atât culturale, cât şi duhovniceşti, zeci de generaţii de tineri care au devenit slujitori ai Bisericii lui Hristos, dar și oameni de nădejde în diferitele ramuri de activitate ale societății.
Episcopia Caransebeșului sprijină Seminarul Teologic, oferind elevilor mai multe burse de studiu, de merit și sociale.