[AUDIO] Reşiţenii au la dispoziţie 2 puncte de prim ajutor împotriva caniculei
Două puncte de prim ajutor împotriva caniculei amenajate de primărie funcționează de astăzi în parcurile Cărășana și Tricolorului din municipiul Reșița.
Cortul de prim ajutor este bine pus la punct și vine în sprijinul celor care se simt rău din cauza caniculei. Acesta este dotat cu instalaţie de climatizare, dozatoare cu apă rece şi paturi, iar asistenţa medicală este asigurată de personalul medical specializat.
Cele 39-40 de grade Celsius înregsitrate astăzi nu au contat prea mult pentru reșițeni care au continuat să se plimbe la orele de varf fără nicio prblemă. Pentru ce motiv au ieșit din casă aflăm chiar de la ei:
Articol editat de Daiana Rosca, 24 iunie 2021, 15:26
Ministerul Sănătăţii recomandă să fie urmate sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00. În perioadele de caniculă să nu uităm de consumul zilnic de lichide ( între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. În această perioadă, medicii recomandă consumul alimentelor proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile.
Nu trebuie consumat alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Aerul condiţionat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.
Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere, din fibre naturale, de culori deschise. Persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca, în aceste perioade de caniculă, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente. Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.
In aceasta perioada, va fi asigurată permanenţa si la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, unde pot fi transmise eventuale sesizări privind problemele apărute în urma temperaturilor ridicate. Populaţia este rugată să ţină cont de recomandările medicilor pentru a se proteja de aceste temperaturi extreme.