[AUDIO] Reșița: Campanie de donare de sânge „Împreună dăruim viață”
Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte și Episcopia Caransebeșului, în parteneriat cu Centrul De Transfuzie Sanguină din Reșița, organizează de astazi și până în 4 noiembrie, campania de donare de sânge „Împreună dăruim viață”.
Articol editat de Daiana Rosca, 1 noiembrie 2021, 18:59 / actualizat: 2 noiembrie 2021, 9:00
În această perioadă, voluntarii ATOR Banatul de Munte, alături de alți invitați precum Liga Studenților UBB din Reșița, Asociația Guerilla MC Reșița, Inspectoratul de Jandarmi Județean Caraș-Severin și Inspectoratul Județean de Poliție Caraș-Severin vor dona sânge pentru a sprijini Centrul de Transfuzie Sanguină. Bonurile valorice primite în urma donării vor fi folosite în cadrul campaniei umanitare „Ghetuțele lui Moș Nicolae”, care va avea loc la începutul lunii decembrie, în cadrul căreia vom cumpăra alimente și dulciuri pentru familii nevoiașe de pe raza județului.
„În acest sens, încurajăm orice persoană care e dornică, să se alăture campaniei noastre în perioada 2-4 noiembrie, sprijinind astfel donarea benevolă de sânge și contribuind la salvarea de vieți. Menționăm, de asemenea, că toți voluntarii campaniei vor lua toate măsurile necesare de siguranță și igienă, astfel încât orice pericol de expunere la infecția cu Covid-19 să fie eliminat. Totodată, pe cei care doresc să doneze îi informăm cu privire la faptul că certificatul verde nu este necesar pentru a putea dona sânge„, ne-a declarat coordonatorul campaniei, Nadia Popescu.
Cercetări publicate în 2012 demonstrează că donatul repetat de sânge are ca efecte benefice: reducerea presiunii sanguine, a glucozei din sânge, a HbA1c (hemoglobină glicosilată), raportul de LDL/HDL („colesterol rău”/„colesterol bun”) și a ritmului cardiac.
Donarea de sânge are efectul de a reduce nivelul de fier din organism, care, în concentrații ridicate, poate îngroșa sângele. De asemenea, donatorii de sânge pierd aproximativ 650 de calorii la fiecare jumătate de litru donată. Potrivit unui studiu publicat în „Journal of the American Medical Association”, cei care donează sânge o dată la șase luni și au între 43 și 61 de ani prezintă un risc mai scăzut de infarct și accident vascular cerebral.
Această ipoteză este susținută și de un studiu realizat pe 2.682 de bărbați din Finlanda, potrivit căruia cei care donează sânge prezintă cu 88% mai puține riscuri de a face infarct decât cei care nu donează!