[AUDIO] Râurile Belareca și Cerna au ajuns un coș de gunoi. Deşeurile pun în pericol întreagă zonă
Administraţia Bazinală de Apă Banat a demarat o acțiune preventivă de verificare a stării de salubrizare a râurilor, fiind vizate în prima fază bazinele hidrografice Belareca și Cerna. S-au efectuat controale pe raza localităţilor Iablanița, Mehadia, Cornea, Luncavița, Mehadica, Domașnea, Băile Herculane și Topleț.
Articol editat de Mirabela Afronie, 15 februarie 2021, 11:26
După cum a declarat purtătorul de cuvânt al ABA Banat, Sorina Neaga, s-a constatat că au apărut din nou deșeuri pe malurile apelor: PET-uri, plasticuri, materiale de construcții și resturi vegetale. Drept urmare, au fost impuse măsuri de salubrizare, termenul limită fiind de 2 săptămâni, în caz contrar se vor aplica amenzi de până la 70.000 lei.
Ca să nu se mai repete momentul de luna trecută, în contextul prevenirii acumulării de deșeuri în Golful Cernei (la Orșova), inspectorii au pornit, din luna februarie, o acțiune preventivă de verificare a stării de salubrizare a cursurilor de apă aflate în bazinele hidrografice Belareca și Cerna, insistând pe afluenții din amonte ai râului Cerna. Credem că vă mai amintiți cum arăta râul Cerna în zona podului Coramnic din Orșova, în urma acumulării de deșeuri aruncate de riveranii din amonte și aduse de viitură, atunci când au crescut debitele pe râul Cerna și afluenții ei!
Zonele controlate au fost cursurile de apă de pe intravilanul localităților care aparțin de UAT-urile: Iablanița, Mehadia, Cornea, Luncavița, Mehadica, Domașnea, Băile Herculane și Topleț, din județul Caraș-Severin. S-a constatat că au apărut din nou deșeuri dispersate pe malurile apelor: PET-uri, plasticuri, resturi de materiale de construcții și resturi vegetale. Drept urmare, au fost impuse măsuri de salubrizare a malurilor și a cursurilor de apă din acele localități. Termenul limită de curățare: 2 săptămâni. Apoi se vor face din nou verificări. Cei care nu respectă măsurile, riscă amenzi de până la 70.000 lei.
Știați că: în timpul viiturilor, gunoaiele blochează cursurile de apă și provoacă inundații la nivel local. În anumite situații, pot ajunge și la lucrările hidrotehnice, afectându-le buna funcționare.
Astfel de acţiuni vor avea loc în această lună şi în alte bazine hidrografice din judeţele Caraş-Severin şi Timiş.
Foto: Râul Bolvașnița din Mehadia /IBA Banat