[AUDIO] Prima bibliotecă maghiară din judeţul Caraş-Severin, înfiinţată din donaţii
În ciuda pandemiei de coronavirus, asociaţia PLATANUS organizează şi în acest an, Zilele Culturii Maghiare la Reşiţa.
Articol editat de Mirabela Afronie, 17 septembrie 2020, 11:34
Joi, 17 septembrie, cu începere de la orele 17.00, la Casa de Cultură Maghiară, de pe strada Mihai Viteazu nr. 16 vor fi marcaţi într-un cadru festiv cei 15 ani de la înfiinţarea asociaţiei. Vineri, 18 septembrie va fi deschisă oficial biblioteca Sandor Bacsi, singura bibliotecă maghiară din Caraş-Severin.
Preşedintele asociaţiei PLATANUS, Kun Ladislau:
În primăvara aceasta, înainte de pandemie a venit cineva la noi cu o propunere, că are cineva niște cărți în limba maghiară și decât să le arunce să ni le dea nouă. Am acceptat fiindcă nu puteam să refuzăm așa ofertă. Când ne-am dus să ridicăm cărţile, era vorba de 10 lăzi nu de câteva volume. Atunci mi-a venit ideea ca prin donații să înfiinţăm o bibliotecă de literatură maghiară deoarece în Caraş-Severin, nu există nici învățământ în limba maghiară şi nici biblioteca.
Având acestei cărți deja ne-am gândit şi la un nume. Am căutat și am găsit. Sandor Bacsi îl cheamă. A fost pastor reformat din anii 50 în Reșița. Era și scriitor şi a publicat foarte multe cărți. Aşa mi-a venit ideea ca în memoria acestui ilustru reprezentant al maghiarimii din județ să dăm numele bibliotecii, Sandor Bacsi.