[AUDIO] ”Poiana Caraiman”, noul proiect de educaţie ecologică ce va fi desfăşurat din această lună în Banatul Montan
Articol editat de Cristina Corocan, 1 februarie 2023, 12:26 / actualizat: 2 februarie 2023, 9:48
”Traseul educativ Poiana Caraiman” este proiectul care prevede amenajarea în fondul forestier ce aparține de Ocolul Silvic Reșița a unui traseu pe care se pot face plimbări atât pe jos cât și pe două roți. De asemenea acestea este și un program de educație de mediu pentru elevii de ciclul primar si gimnazial din tot județul, fiind susținute diferite ateliere de-a lungul traseului în vederea dezvoltării cunoștintelor în domeniul protecției mediului.
”Este un protocol de colaborare semnat între Primăria municipiului Reșița, Regia Națională a Pădurilor Romsilva Caraș-Severin și Asociația Bike Attack Reșița. Noi avem scopul de a amenaja un traseu educativ care va purta numele de Poiana Caraiman. Pe acest traseu ne dorim să desfășurăm săptămânal ateliere pe o durată de 60 de minute fiecare. Poiana Caraiman este situată pe Dealul Ciorii din apropierea Reșiței. Noi am mai amenajat o zonă pentru tinerii bicicliști unde se pot antrena și își pot dezvolta skill-urile, dar și anumite mese de camping, unde părinții lor se pot relaxa și îi pot supraveghea în siguranță. Atelierele se vor adresa în principal elevilor din ciclul primar și gimnazial, care vor vizita traseul educativ într-un mod organizat. Vom avea și sprijinul celor de la Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin. El cumva este parte din implementarea noului modul ”Școala verde” care se desfășoară la nivel national în unitățile școlare. Nu este vorba despre un proiect doar pentru cei care se pot deplasa numai de două roți, chiar va fi un proiect ”pedestru” în care elevii vor avea ocazia să-și schimbe percepția și atitudinea față de valorile naturale, totodată și necesitatea conservării acestora pentru generațiile viitoare. Va fi un traseu foarte ușor de abordat. Traseele în general, ele ca și poteci, sunt deja marcate și dintr-un protocol mai vechi semnat cu Regia Națională a Pădurilor cu Primăria Municipiului Reșița. Acolo vor fi amplasate diverse panouri informative, indicatoare, mobilier urban, care au ca și scop ca activitățile în zonă să desfășoare într-un mod cât mai plăcut. Traseul se poate parcurge și pe bicicletă și poate fi abordat de orice persoană care are o bicicletă de tip mountainbike. Noi ne asigurăm că traseele sunt constant curățate și marcate, astfel încât să reducem riscul de accidentare cât mai mult”, a spus președintele Bike Attack Reșița, Ovidiu Mutașcu.
Proiectul este programat să înceapă în data de 27 februarie cu o primă etapă în care vor fi stabilite contactele cu instituțiile de învățământ care doresc să ia parte în proiect.
sursa foto: Bike Attack Reșița