[AUDIO] Peste 2.600 de cărășeni amendați pentru că nu au completat formularul PLF
Formularul digital de intrare în România, document adoptat la nivelul a 18 state din Uniunea Europeană, rămâne în continuare obligatoriu. Din păcate, nu toți cărășenii, care s-au întors în țară, în ultima perioadă, au avut completat documentul PLF. Astfel, cei care au încălcat legea au fost aspru sancționați. S-au dat peste 2.600 de amenzi în Caraș-Severin, însă unii cărășeni au facut deja pașii necesari pentru a le contesta în instanță, ne-a confirmat purtătorul de cuvânt al DSP, Daniel Botgros:
Articol editat de Daiana Rosca, 8 februarie 2022, 07:34
„19 persoane au contestat deja aceste amenzi în instanță”.
Vă reamintim că au fost aduse o serie de modificări ordonanței privind formularul de localizare a pasagerilor respectiv a crescut la 72 de ore termenul maxim în care călătorii trebuie să completeze acest formular, înainte de a intra în țară, față de 24 de ore cum era pâna acum și a scăzut la 500 de lei amenda minimă pentru nerespectarea termenului de completare a documentului după intrarea în țară.
O altă modificare a ordonanţei se referă la categoriile profesionale care nu mai trebuie să completeze de fiecare dată PLF la trecerea graniţei, ci doar o singură dată.
„Au fost introduse câteva excepţii referitoare la câteva categorii profesionale, cele care prin natura profesiei traversează graniţa românească mult prea frecvent pentru a putea la modul efectiv şi practic să completeze de fiecare dată acest formular. (…) Este vorba de piloţi, mecanici de locomotivă, transportatori de mărfuri, persoane care lucrează în statele vecine şi, practic, o dată pe zi traversează graniţa, navigatori, personal medical. Aceste categorii profesionale au doar obligaţia de a completa o singură dată formularul, declinându-şi apartenenţa la una din aceste categorii profesionale. Este suficient pentru a putea traversa frontiera fără niciun fel de probleme. În situaţia în care nu mai fac parte din aceste categorii profesionale exceptate, trebuie să-şi anuleze primul formular şi să aplice prevederile ordonanţei ca şi celelalte persoane„
În plus, a crescut la şase luni perioada în care trebuie păstrare datele personale din PLF, deoarece poate apărea necesitatea de a dovedi fie de către o persoană, fie de către autorităţi că acest formular a fost completaţ în situaţiile în care ar exista litigii de natură juridică în privinţa amenzilor.
Sursa foto: DSP CS