[AUDIO] Pesta porcină africană se apropie transfrontalier de Caraş-Severin. Primul focar din Serbia se manifestă activ la 50 de km de graniţă
În Caraş-Severin Direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a instituit starea de urgenţă pe considerentul că pe lângă focarele de pestă porcină africană care evoluează în sud şi vest, a fost depistat unul şi la graniţa judeţului cu Serbia. Medicii veterinari trag un semnal de alarmă privind mişcarea necontrolată a mistreţilor în zonele de frontieră şi solicită gestionarilor fondurilor de vânătoare urgentarea revizuirii cotelor de recoltă.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 23 august 2019, 17:11 / actualizat: 23 august 2019, 18:43
Directorul executiv al DSVSA Caraş-Severin, medicul veterinar Dorin Imbrea, pentru Radio Reşiţa:
„Serbia a notificat Comisia Europeană privind confirmarea apariţiei unui focar de pestă porcină africană în Rabrovac din municipalitatea Mladenovac, satele Sume, Velika Krsna şi Kusada. După verificările noastre este undeva la aproximativ 50 de km de graniţa României. Este imperios necesar să punem în aplicare planul de măsuri aprobat în cadrul şedinţei Centrului local de combatere a bolilor Caraş-Severin, întrunit în data de 14 august 2019. Aş vrea să subliniez două aspecte prioritare conform deciziei Centrului local de combatere a bolilor în toate fondurile de vânătoare se va realiza reducerea efectivului de mistreţi prin vânarea unei cote suplimentare de intervenţie, aprobată de Ministerul Apelor şi Pădurilor în funcţie de nivelul optim aprobat prin acte normative situate sub valoarea de 0,5 exemplare pe kilometrul pătrat. Totodată este foarte important ca în zonele de frontieră ale României, cazul judeţului nostru, să se procedeze la vânarea tuturor mistreţilor şi prădătorilor specifici până la fâşia de protecţie a frontierei de stat, toţi mistreţii fiind ulterior supuşi examenelor de laborator pentru PPA, trichineloză şi inclusiv PPC„.
Dorin Imbrea a mai spus că, pentru a nu permite extinderea focarelor de pestă porcină africană în Caraş-Severin este necesară colaborarea instituţională între garda forestieră, direcţiile silvică şi sanitar-veterinară, AJVPS, mediu, fondurile de vânătoare private, precum şi poliţia rutieră şi de frontieră.