[AUDIO] Obiectiv atins: aparatură medicală de peste 2,5 milioane de euro pentru Spitalul Judeţean Reşiţa
Cel mai mare proiect transfrontalier al Spitalului Judeţean din Reşiţa în parteneriat cu Serbia și-a atins toate obiectivele şi se apropie de final, după 4 ani de zile. A fost achiziţionată aparatură ultramodernă pentru toate secţiile unităţii medicale, astfel vor putea fi diagnosticaţi şi tratati mult mai uşor pacientii care suferă de cancer, fără să mai fie nevoiţi să facă naveta în marile centre universitare, asa cum se întâmpla de cele mai multe ori.
Articol editat de Daiana Rosca, 14 decembrie 2021, 16:27 / actualizat: 15 decembrie 2021, 16:38
Proiectul a debutat în anul 2017 pe vremea când era manager medicul pneumolog Dumitru Secasan:
„Nu a fost simplu, a fost complicat, sunt 4 ani şi de data aceasta am reuşit împreună să investigăm o boală care a făcut şi care va face ravagii în lume”, ne-a declarat managerul Dumitru Secăşan.
Spitalului Judeţean de Urgență Reșița are acum aparatură medicală de ultimă generație și datorită acestui proiect important, ne-a declarat Silviu Tinca, coordonatorul administrativ al proiectului din partea Spitalului Judeţean Reşiţa.
„Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa a achiziţionat prin intermediul acestui proiect echipament medical modern în valoare de peste 2,5 milioane de euro. Este vorba despre un computer tomograf, 40 de monitoare de funcţii vitale, iar 20 au ajuns la ATI, un aparat Roentgen, colonoscop, rezectoscop, un laparoscop urologic 3 D, un ecograf urologic şi multe alte echipamente.
Practic, până la finalul proiectului, aparatura de ultimă generaţie pentru tratarea cancerului a ajuns în secţiile de Urologie, ATI, ORL, Radiologie, Chirurgie generală, Pneumologie, Oncologie, Dermatologie şi Anatomie patologică din cadrul Spitalului Judeţean Reşiţa”, ne-a declarat Silviu Tinca, coordonatorul administrativ al proiectului din partea Spitalului Judeţean Reşiţa.
Si directorul medical Cosmin Librimir salută această inițiativă din care pacienţii au doar de câştigat:
„Vă felicit pentru că acest proiect a fost pus pe picioare, s-au acoperit foarte multe nevoie, de pe foarte multe secţii şi a dus la creşterea actului medical”, este opinia directorului medical Cosmin Librimir.
Prin intermediul acestui proiect a mai fost achiziţionat şi un sistem IT de arhivare al imaginilor care uşurează foarte mult activitatea cadrelor medicale iar pacientul nu va mai fi nevoit să se plimbe de pe o secţie pe alta pentru a afla diagnosticul. În plus, prin acest sistem, medicul ar putea vedea, într-un timp scurt investigaţiile efectuate pacientului indiferent de locaţia în care se află acesta. Au fost achizitionate si 2 ambulanţe A2 pentru transport intern, astfel că pacienţii vor ajunge mult mai rapid de la un staţionar la altul.
Proiectul are un buget total de 11,7 milioane euro, din care 10 milioane euro fonduri europene. Acesta a fost derulat în România de către Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşita şi Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului (ONCOGEN) din Timişoara, iar în Serbia de către Spitalul General Požarevac şi Ministerul Sănătăţii.