[AUDIO] Medicul Matei Bogdan: „În timpul și după terapia cu oxigen hiperbar, Petrică Mîţu Stoian a fost foarte bine”
Decesul interpretului de muzică populară Petrică Mîţu Stoian, survenit la sfârşitul săptămânii trecute în secţia ATI a Spitalului Judeţean din Reşiţa și moartea acestuia ridică în continuare semne de întrebare.
Articol editat de Daiana Rosca, 9 noiembrie 2021, 21:51
Medicul Matei Bogdan care s-a ocupat de regretatul solist de muzică populară Mîţu Stoian la Clinica Nera a acceptat să explice întreaga situaţie pentru Radio România Reşiţa. Specialistul susţine că parcursul medical nu indica o astfel de tragedie. Acesta ne oferă explicaţii in exclusivitate şi în legătură cu celelate 2 cazuri care au avute nevoie de îngrijiri medicale.
Medicul Matei Bogdan:
„În legătură cu nefericitul eveniment sesizăm că cea mai mare parte a mass-mediei a prezentat cazul într-un mod obiectiv din păcate unele publicații au comunicat și informațiile care au speriat pacienții, în acest sens ne vedem nevoiți să aducem și noi câteva clarificări. Dânsul a venit la Clinica Nera, vineri 5.11.2021 în jurul amiezii în vederea acestui tratament de recuperare post COVID pe care mai mult de 600 de pacienți l-au făcut. El a fost consultat și în cadrul consultației preliminare s-au constatat valori în limite normale ale parametrilor fiziologici pentru a urma această primă expunere cu oxigen hiperbar, a urmat procedura aceasta de testare la presiune și oxigen și s-a stabilit o cură de 15 ședințe de terapie cu începere de a doua zi.
Precizez că în timpul și după terapie el a fost foarte bine, a mers la masă, s-a întâlnit cu câțiva cunoscuți în complex apoi a mers să se odihnească în camera în care era cazat, starea dânsului de sănătate a fost foarte bună pe toată această perioadă, ne-a spus că s-a simțit mai odihnit după oxigen, a spus că se simte excelent. Spre dimineață am fost chemat pentru o tuse, o tuse cu sânge și domnul Stoian a fost transportat cu salvarea la camera de gardă a Spitalului Oravița, acolo a primit tratament cu oxigen și substanțe perfuzabile specifice care au oprit tusea. Pacientul s-a simțit bine și choar a dorit să se reîntoarcă la clinică dar din prudență a acceptat să rămână pentru investigații suplimentare și ulterior a fost trimis la Spitalul Județean Reșița pentru evaluare imagistică și noi și clinica am aflat mai târziu informații despre starea dânsului.
Clinica Nera nu administrează medicația cronică pacienților, acest lucru intră în responsabilitatea paciențiilor și aparaținătorilor. Tratamentul cu oxigen hiperbar mai ales în doze mici de testare nu poate crește valoarea anticoagulării iar în legătură cu tratamentul hiperbar pot fi 2 tipuri de probleme:o problemă acută pe fond mecanic, prin proces fizic al leziunii caz în care leziunile apar imediat în timpul terapiei sau după și se manifestă cu durere cu dispnee, lucru pe care nu l-au observat nici cadrele medicale și nici alți pacienți care au stat cu el aproximativ 2 ore, pot să apară afecțiuni cronice însă acestea apar la mai mult de 3 expuneri și legat de situația în care se afirmă că i-a fost administrat oxigen cu presiune mare, acest lucru nu se poate face, sistemul de respirație pe care-l au pacienții în cadrul terapiei asigură o presiune pulmonară similară cu ambientul în care se află pacientul, deci nu putem vorbi aici de o administrare cu presiune pozitivă deci este un stres mecanic evident asupra plămânilor iar clinica noastră beneficiază de o echipă competentă, profesionistă, este cea mai bună cameră hiperbară din țară și folosim cele mai bune profile de tratament doar ca o mențiune, presiunile cresc să zicem cu echivalentul unui metru adâncime pe minut iar noi lucrăm la 0,5 metri adâncime pe minut, echivalentul presiunii, astfel lucrurile se desfășoară foarte bine și au fost pacienți și cu afectare pulmonară și de 80% care au venit la clinică și s-au recuperat, chiar acum avem un caz care a venit cu salvarea pe targă, nu putea să se mobilizeze absolut deloc și după 10 ședințe se plimbă prin complex.
Vă rugăm pe această cale să încercăm să liniștim pacienții și familiile lor, sunt 16 pacienți acum în tratamenet, nu a plecat niciun pacient de la clinică, e bine ca oamenii să știe adevărul. Eu am discutat cu pacientul Stoian în cadrul anamnzei, am avut toate actele dânsului la mine pe birou, l-am întrebat inclusiv ce tratament are și este notat în foaia de observație, avem imagistica pulmonară care nu arată nimic suspect ca și contra indicație pentru tratamentul cu oxigen hiperbar„, ne-a declarat medicul Matei Bogdan.
Directorul medical al Spitalului Județean, Cosmin Librimir a declarat pentru Radio Reșița că în Secția ATI mai este un pacient, în vârstă de 46 de ani, adus în stare gravă de la aceeași clinică privată. Ce s-a întâmplat în acest caz, ne explică medicul Matei Bogdan:
„În cazul clinicii Nera de când s-a deschis au fost tratați aproape 600 de pacienți, au fost doar 2 cazuri, fără maestrul Stoian, 2 cazuri care au necesitat o evaluare imagistică de urgență, subsemnatul, eu am avut un motorax în iulie ca expunere profesională deci și oamenii aparent sănătoși pot avea astfel de probleme, se semnează, este în fișa muncii și ni-l asumăm.
Și mai există încă un pacient care recent a avut această situație de baro-traumă pe finalul tratamentului, un pacient care inițial îndeplinea condițiile pentru tratament, există acest risc posibil pentru fiecare expunere și au fost mai multe condiții care au dus la această situație, pacientul a fost foarte anxios cu o respirație foarte accelerată și în ciuda tratamentului administrat și a intervenției medicului care a fost cu el în cameră pe toată perioada tratamentului ca să se liniștească din păcate a dezvoltat acest pneumotorax care a fost evaluat la Spitalul din Oravița inițial după care au decis să-l trimită la Reșița dar nu a fost un risc vital, nu a fost intubat și nu a necesitat intervenții imediate sau amenințătoare de viață după ce a ieșit din camera hiperbară.
Consimțământul informat precizează și aceste lucruri, expunerea la mediul hiperbar are anumite riscuri legate de toxicitatea oxigenului sau de presiunea care se modifică tocmai de aceea evităm și refuzăm cazurile în care nu există un beneficiu medical. Sunt foarte multe persoane care ne apelează pentru înfrumusețare sau alte lucruri și le explicăm și înțeleg că nu este un agrement ci este un tratament care are riscurile lui”, ne-a declarat medicul Matei Bogdan.
Sora artistului, Maria Tarchila dorește să se facă dreptate în acest caz. Trupul neînsufleţit al interpretului de muzică populară Petrică Mîţu Stoian a fost depuş aseara, la sediul Ansamblului folcloric Maria Tănase din Craiova, ultimul său loc de muncă, de unde ieşise la pensie, fiind primit cu aplauze de către foştii săi colegi şi prieteni.