[AUDIO] Medicii de familie vor lua măsuri drastice dacă vor fi obligaţi să distribuie pastilele de iodură de potasiu
Patronatele medicilor de familie din România nu sunt de acord să distribuie medicamentele pe bază de iodură de potasiu. Cadrele sanitare consideră că această sarcină le va bloca activitatea, iar pacienţii vor avea de suferit.
Articol editat de Daiana Rosca, 3 aprilie 2022, 18:08 / actualizat: 3 aprilie 2022, 20:29
Dacă vor fi obligaţi, medicii de familie sunt hotărâţi să renunţe la consultaţii timp de 2 săptămâni, iar cei care vor avea de suferit sunt pacienţii.
„Dacă ministerul decide să dea întregii populaţii până în 40 de ani pastilele cu iod, îşi va asuma şi acest fapt, că unii pacienţi nu ştiu că au probleme cu tiroida şi că s-ar putea să ia, speriindu-se în momentul în care o să se anunţe iar că sunt atacuri în jurul unei centrale nucleare, şi să păţeasă ceva grav din această cauză”, atrage atenţia preşedintele Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie din România, Raluca Zoiţanu.
Medicii de familie spun că pastilele cu iod ar trebui distribuite prin farmacii, primării, inspectorate pentru situaţii de urgenţă sau chiar şcoli şi grădiniţe, ca în alte ţări.
În depozitul Direcţiei de Sănătate Publică din Caraş-Severin sunt la această oră 419 mii de comprimate de iodură de potasiu.
La începutul săptămânii viitoare, Guvernul României şi Ministerul Sănătăţii vor demara campania de informare a populației referitoare la modul de administrare și de păstrare a comprimatelor de iodura de potasiu. În perioada imediat următoare, Ministerul Sănătăţii și Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vor stabili procedura legală pentru distribuirea pastilelor de iodura de potasiu pentru populaţia cu vârsta între 0 si 40 de ani. Distribuirea comprimatelor va începe în a doua jumătate a lunii aprilie.
Ministerul Sănătăţii vrea să distribuie populaţiei 30 de milioane de pastile cu iod pentru a le avea la îndemână în caz că autorităţile anunţă un incident nuclear cu emisii de iod radioactiv. Atenţie! Cine le ia după ureche riscă să ajungă la disfuncţii tiroidiene care pot cauza chiar decesul.
Sursa foto: arhiva RRR