[AUDIO] Lumina Sfântă de la Ierusalim şi Pâinea binecuvântată vor fi duse oamenilor direct acasă!
Credincioșii ortodocși şi greco-catolici sunt puși anul acesta în fața unei situații nemaintâlnite.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 18 aprilie 2020, 07:20
Ei vor sărbători Sfintele Paști în condiții de distanțare socială, din cauza actualei pandemii. Astfel, Slujba de Înviere se va desășura fără enoriași în biserici, iar Lumina Sfântă de la Ierusalim şi Paştile vor fi distribuite oamenilor acasă, de către clerici şi voluntari.
Cum vor primii credincioşii, anul acesta, Lumina Sfântă şi Paştile, a explicat pentru Radio Reşiţa vicarul eparhial al Episcopiei Caransebeşului, arhimandrit Constantin Timiş:
Miercuri, 15.04.2020
Vicarul eparhial al Episcopiei Caransebeşului, arhimandrit Constantin Timiş, pentru Radio Reşiţa:
Anul acesta Lumina Sfântă a Învierii va fi adusă în România de la Ierusalim, dar procedurile vor fi unele speciale, având în vedere criza cu care ne confruntăm.
“Părintele Patriarh Teofil al III-lea al Ierusalimului va sluji în Sfântul Mormânt, ca de obicei, la Slujba cea Mare, care are loc la miezul zilei de sâmbătă, va primi Lumina Sfântă și apoi, această Lumină Sfântă de la Ierusalim va pleca prin reprezentantul nostru, părintele Teofil Anăstăsoaie, superiorul Așezămintelor Românești de la Ierusalim. Acesta va lua Lumina Sfântă de la ușa Sfântului Mormânt al Domnului, apoi va merge spre aeroport. În aeroportul Ben Gurion s-au făcut deja niște protocoale, potrivit cărora avioanele din țările ortodoxe așteaptă, slujitorii ortodocși români nu au voie să iasă din avion pe aeroportul Ben Gurion. Rămân în aeronavă și așteaptă Sfânta Lumină. Părintele Teofil vine și aduce lumina delegației române, după care delegația zboară cu avionul spre București”, a explicat arhimandrit Constantin Timiş – vicarul eparhial al Episcopiei Caransebeşului.
În cursul serii de sâmbătă, 18 aprilie între orele 17.00 şi 19.00, delegația va ajunge la București, apoi va distribui Lumina Sfântă către protoierei și, mai apoi, către preoți.
În acest fel, Lumina Sfântă va ajunge până la 12.00 noaptea la fiecare parohie.
Vicarul eparhial al Episcopiei Caransebeşului, arhimandrit Constantin Timiş, a subliniat că atât la catedrala episcopală din Caransebeş, cât şi la celelalte biserici ortodoxe sunt aşteptaţi la ora 20.00, preoţi şi voluntari spre a primi Lumina Sfântă şi pentru a o duce mai apoi credincioşilor la casele acestora.
În noaptea de Înviere, slujba va fi una mai scurtă, adaptată situației.
Lumina Sfântă se va împărți voluntarilor, iar aceștia alături de clerici vor merge la scările de bloc sau la casele oamenilor, pentru a o împărți credincioșilor.
“La persoanele nedeplasabile mergem la ușa lor, iar la cei deplasabili vom distribui lumina la scara blocului, la o distanță socială de 2 metri“.
Dacă până acum Pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită „Paşti”, se distribuia după slujba de Înviere, anul acesta va fi sfințită în Joia Mare, pe 16 aprilie și va fi distribuită credincioșilor mai devreme, în zilele de vineri, 17 și sâmbătă, 18 aprilie la domiciliul acestora.
“În Joia Mare se sfințesc Paștile – pâinea uscată, anafura, tăiată și stropită cu vin și se face o rugăciune specială. Noi săvârșim rugăciunea în Joia Mare, astfel încât vineri și sâmbătă va fi distribuit Paștile credincioșilor de la bisericile de care aparțin. Îl vom consuma duminică de dimineață”, a mai explicat părintele vicar.
Sursa foto: editiadedimineata.ro