[AUDIO] Lemnul – principala sursă pentru încălzirea locuinţelor în Caraş-Severin
Combustibilii solizi constituie anul acesta principala sursă de încălzire a locuinţelor din Caraş-Severin, pentru care au fost depuse şi cele mai multe solicitări privind ajutorul de căldură.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 8 decembrie 2022, 17:16 / actualizat: 8 decembrie 2022, 21:02
Ajutorul de încălzire pentru acest sezon rece, adică pentru perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023 se acordă familiilor care au venituri nete lunare mai mici de 1.386 de lei pe fiecare membru sau persoanelor singure care câștigă pe lună până în 2.053 de lei, a precizat pentru Radio Reşiţa directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Caraş-Severin, Elena Solomonesc. Conform acesteia, în funcție de sistemul utilizat, categoriile de ajutoare pentru încălzire de la nivel judeţului se prezintă în felul următor:
„S-au depus și centralizat până la această dată 10.913 cereri de acordare a ajutorului de încălzire pe lemne, iar sumele aferente care vor fi plătite acestor persoane sau familii se ridică la valoarea de 11.662.040 de lei, pentru gaz avem 1.326 de cereri însumând 145.500 de lei, iar pentru încălzire electrică, 80 de cereri însemnând 20.350 de lei. Acești bani vor fi primiți în luna decembrie a acestui an.„
Elena Solomonesc a mai precizat că, cei mai mulţi consumatori vulnerabili la nivelul oraşelor din judeţ sunt în Oraviţa şi Moldova Nouă, iar cei mai puţini în Oţelu-Roşu şi Caransebeş, În ceea ce priveşte localităţile rurale, cele mai multe solicitări au fost primite din Dognecea şi Mehadia, iar cele mai puţine din Luncaviţa şi Copăcele. Singura localitate din Caraş-Severin care nu a trimis nicio solicitare este comuna Brebu Nou, unde nu se va plăti nicio prestaţie socială.
Amintim că, valoarea de referință luată în calcul la stabilirea ajutorului de încălzire, în funcție de sistemul de încălzire utilizat, nu poate fi mai mică de:
250 lei/ lună, pentru gaze naturale;
500 lei/ lună, pentru energie electrică;
320 lei/ lună, pentru combustibili solizi.
În cazul ajutorului pentru energie termică, valoarea de referință se stabilește lunar, în funcție de prețul local al energiei termice facturate populației.