[AUDIO] În Caraş-Severin, laptele de vacă a fost detronat de cel de măgăriţă din cauza lipsei totale a procesatorilor
Fermele de vaci sunt pe cale de dispariţie în întreaga ţară. Tot mai mulţi fermieri renunţă la afaceri, pentru că ies în pierdere în lupta cu importurile şi cu intermediarii şi se reprofilează pe asini.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 27 septembrie 2022, 13:58 / actualizat: 28 septembrie 2022, 18:55
Imaginea satului de altădată cu ferme de peste 100 de capete de bovine a dispărut aproape de tot în zilele noastre. În prezent, spun crescătorii de bovine, nu se mai rentează să creşti animale multe pentru că din cauza intermediarilor primesc un preţ infim pe litrul de lapte, care însă până la raft se triplează. Asta pentru că laptele trece prin mai multe mâini, toate dornice de profit, până ajunge în galantare la consumatorul final. În supermarketuri un litru de lapte românesc se vinde cu preţuri cuprinse între 5 şi 10 lei, un preţ de 3-4 ori mai mare faţă cât încasează producătorul. Şi ca să reziste pe piaţă este nevoie de investiţii masive în exploataţii mari. Aici intervine lipsa forţei de muncă, tot mai greu de găsit, iar pe fermierii care apelează la bănci îi împrumută cu dobânzi colosale pentru că agricultura din ultimii ani este considerată o afacere riscantă.
Mulţi fermieri din satele din Caraş-Severin au vândut sau au abatorizat bovinele din gospodărie şi s-au reprofilat pe creşterea asinilor, un segment de piaţă aflat încă la început şi destul de profitabil, a precizat pentru Radio Reşiţa fermierul Răzvan Panete:
„Am 25 de măgărițe. Este o afacere profitabilă dacă te ți de treabă și eşti serios, dacă muncești. Am renunţat la celelalte animale şi m-am profilat doar pe măgăriţe ca să mă pot ocupa de ele. Pe zi vând între 3 şi 5 litri, în funcție de cerinţe, dar fac livrări și la domiciliu. Un litru de lapte este 100 de lei momentan şi sper să pot menţine preţul de anul trecut. Este într-adevăr mai scump faţă de cel de vacă, dar are mai multe proprietăţi şi e mult mai sănătos, iar profitul este direct al meu, nu îi ţin şi pe intermediari în spate. În plus un măgar e mult mai lesne de întreţinut decât o vacă şi chiar se rentează„.
În prezent în fermele din întreaga ţară mai sunt aproximativ două milioane de capete de bovine, cu 30% mai puţin faţă de 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană şi cu 60% mai puţin faţă de anii 90.
Sursa foto: DCMedical.ro