[AUDIO] Ioan Popa: „Până vin tunurile de zăpadă, stăm la mâna Creatorului”
Activitatea turistică în zona alpină din România are de suferit din cauza lipsei zăpezii, mai ales acolo unde nu există tunuri. Semenicul ar putea scăpa de aceste probleme peste doi ani, chiar dacă nu se va putea compara cu staţiunile montane din Austria, Slovenia, Italia, Franţa sau Elveţia, a declarat primarul Reşiţei, Ioan Popa.
Articol editat de Sebastian Dragomir, 7 ianuarie 2023, 10:43
„În Austria, de exemplu, la începutul lunii decembrie pornesc 60.000 de tunuri, care realizează un strat de zăpadă artificială și care le dă siguranță pe zona de turism de iarnă. Gândiți-vă că zăpada artificială are densitatea de 8 ori mai mare decât zăpada naturală. Și din cauza asta, cei care sunt în activități hoteliere acolo au mult mai puțin de suferit decât ai noștri. Dar, să fim optimiști, sperăm ca la finalul lui 2023 să fim cel puțin foarte avansați cu telegondola. Poate nu o să fie funcțională, dar o să fie într-un stadiu avansat de realizare.”
Proiectul de dezvoltare a domeniului schiabil Semenic a fost rescos la licitaţie, în această săptămână, după ce au fost introduse şi activităţi de vară pentru turişti – tiroliană, parc de aventură şi trasee pentru cicloturism. Pe lângă realizarea a peste zece kilometri de pârtii noi şi montarea unei telegondole, acesta presupune şi amenajarea, pe platoul de lângă Cabana Prietenii Munţilor, a unui lac pentru acumularea apei necesare alimentării generatoarelor de zăpadă.
Încredere în investițiile care urmează să se realizeze pe Semenic are și președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica. Inițial, și Forul pe care acesta îl conduce era partener în proiect, dar anul trecut, consilierii timișeni au decis să se retragă.
„Noi ne-am retras, nu pentru că nu mai doream să continuăm acolo, ci să nu fim considerați o piedică în dezvoltarea zonei turistice Văliug-Semenic. Cu cât sunt mai mulți actori implicați într-un proiect care e critic să avanseze foarte rapid, cu atât lucrurile vor avansa mai lent. Am hotărât să dăm această oportunitate municipiului Reșița, care este driver-ul, cel care trage înainte acest proiect de pe Semenic, să aibă și pârghiile necesare din punct de vedere juridic și legal. Vrem să dăm partea noastră municipiului Reșița, evident, respectând condițiile impuse de lege prin care putem să înstrăinăm patrimoniul județului Timiș. Acest lucru va duce la realizarea acestui proiect mult mai rapid, neavându-ne și pe noi implicați acolo. Noi nu o să putem să fim la fel de implicat și la fel de activi cum este primarul Reșiței sau președintele Consiliului Județean Caraș-Severin”, a declarat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.