[AUDIO] Înving boala şi cuceresc munţii Făgăraş
Asociatia „DA si EU Pot” organizează în acest sfârşit de săptămâna o drumeţie în muntii Făgăraş. Acţiunea este în desfăşurare şi se desfăşoară fără probleme.
Articol editat de Daiana Rosca, 11 septembrie 2021, 13:36 / actualizat: 13 septembrie 2021, 10:27
Tinerii diabetici au parcurs ieri o parte din traseul propus dar astăzi vor încerca să cucerească Vârfurile Suru (2.283m), Budislavu ca în final să ajungă lângă lacul Avrig, situat la o altitudine de 2.250m. E un traseu de peste 5 ore, cu o diferenta de nivel de 1.011 metri. Tinerii îşi doresc sa parcurgă întregul traseu demonstrând că boala nu reprezintă un impediment pentru ei. Scopul acţiunii este acela de a mobiliza persoanele care suferă de diabet sau de alte boli să facă mişcare, ne-a transmis Cristian Airine, presedintele asociatiei Da si Eu Pot.
La această acţiune participă si Gabriela Airinei, prima femeie cu diabet din România care a reuşit să facă înconjurul ţării pe bicicletă. Femeia a devenit un adevărat exemplu pentru cei care suferă de diabet, reuşind să mobilizeze foarte multe persoane cu probleme de sănătate să facă mişcare.
„Suntem Gabriela şi Cristian Airinei şi din 2012 am descoperit mersul pe bicicletă. După o colaborare cu o asociaţie organizatoare de concursuri şi de ture pe bicicletă, a luat fiinţa Bike Sensation Romania, asociaţie ce promovează mersul prin natură, turele pe biciclete şi cicloturismul. Apoi am devenit parte a Aproape de Natură, ONG ce-şi propune scoaterea copiilor din case, de la tablete, TV şi calculator şi încurajarea mişcării, a mersului cu bicicletele, a drumeţiilor şi dormitului la cort. Cum la conducerea Aproape de Natură sunt medici, am discutat în repetate rânduri despre importanta mişcării, a aerului curat şi al naturii în dezvoltarea copiilor, dar şi în dezvoltarea şi starea noastră de bine. Spun asta, pentru ca eu, Gabriela sunt bolnavă de diabet tip 1 înca din 2002.Într-o seară liniştită din septembrie 2016, după un weekend activ la munte ne-a venit ideea….
„Ce-ar fi dacă am face turul ţării pe bicla, asta da aventură?”
Nu ne-a luat mult să realizăm că se poate şi aşa am început să ne gândim la detalii, am bătut palma şi ne-am promis că nu dăm înapoi, că ne antrenăm si… vom reusi.De ce este interesantă încercarea noastră? Tocmai din cauza bolii, diabet tip 1, insulinodependent, ceea ce presupune atenţie la tot, la ce, cât şi când mănânci, la efort, la somn. Îţi controlează viaţa aceasta boală, îţi traieşti viaţa după cum vrea pancreasul. Viaţa cu diabet este despre: cât ai mâncat, când ai mâncat, ce ai mâncat, ţi-ai făcut insulina, câtă insulină, ce efort ai făcut, te-ai enervat, cât e ceasul, când e urmatoarea masă, câtă apa ai băut, ai senzatie de sete, ai gura uscată, ce glicemie ai, câte glucide ai nevoie, câtă pâine a fost la masa de prânz. Dar … dacă stau să mă gândesc, viata este mai sănătoasă aşa, avem un pogram şi o disciplină.2015 a fost anul în care am spus “Hai sa mergem in Bulgaria pe bicla!” Aşa ne-am urcat pe bicicleta în Vama Veche, pe ploaie şi au urmat 3 zile de pedalat, Kavarna şi retur. Nu mult, 150 km, dar a fost prima aventură, nu credeam că o să putem. A fost bine, gliceamia afost OK, ne-am simţit bine, singurele dureri au fost date de şa, dar e chestie de obişnuinţă, de antrenament, de forma a şei.Descrierea proiectuluiTurul României pe bicicletă – Da, şi eu pot!Sloganul *Da, şi eu pot* ne motivează, ne ajută mental să reuşim„.
La aceasta acţiune participă si medicul diabetolog din Resita, Mihaela Dalea. Aceasta ne-a transmis că Glicemiile participanţilor sunt în grafic, astfel că acţiunea va continua fără probleme.